Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει να στήσει νέο σκηνικό έντασης στον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Ως τελευταία κίνηση που δημιουργεί ανησυχία θεωρείται η απενεργοποίηση των πομπών του ερευνητικού σκάφους του Oruc Reis.

Οι κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες μάλιστα είχαν κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες, θέτουν σε επιφυλακή της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την «πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων». «Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» συμπλήρωσε.

Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος ένα από τα σενάρια που εξετάζει αφορά στο ενδεχόμενο το Oruc Reis να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το λιμάνι της Αττάλειας με στόχο να κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή που από 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, είχε δεσμεύσει με σχετική ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Στο υπουργείο Άμυνας θεωρούν ότι η ΝΟΤΑΜ των Τούρκων για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά του Πολεμικού τους Ναυτικού, νότια του Καστελόριζου, στις 10 και 11 Αυγούστου, πιθανόν να συνδέεται με την πρόθεση τους να βγάλουν στα ανοιχτά το Oruc Reis.

Στο πλαίσιο αυτό, το πλήρωμα του Oruc Reis προχώρησε στην απενεργοποίηση των πομπών εντοπισμού του -το ίδιο συνέβη και με τα άλλα δύο βοηθητικά του σκάφη που βρίσκονται, επίσης, αγκυροβολημένα, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας- το απόγευμα της Κυριακής.

Αυτή την τακτική ακολούθησε και στο παρελθόν η Τουρκία και συγκεκριμένα, κυρίως για να προκαλέσει σύγχυση στην άλλη πλευρά για τις κινήσεις των πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, δε, περί τις 15 μονάδες του τουρκικού στόλου φέρεται να κινούνται τις τελευταίες ώρες βορειοανατολικά της Ρόδου, όπου η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή για ασκήσεις στις 10 και 11 Αυγούστου.

Σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Οι κινήσεις της Άγκυρας θέτουν σε επιφυλακή της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε ετοιμότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατά τις τελευταίες ώρες σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ανησυχία στην ΕΕ για την κινητοποίηση του ναυτικού

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε μήνυμα πως οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο διάλογος.

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την «πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων». «Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε μια περιοχή ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.

«Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, καταβάλλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου» συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο» κατέληξε.