Οι μαύροι σχεδιαστές μόδας στην Ιταλία κάλεσαν τους Gucci, Prada και Dolce & Gabbana να δεσμευτούν για την εξάλειψη του ρατσισμού στη βιομηχανία της μόδας της χώρας, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι δίνουν προτεραιότητα μόνο σε εντυπωσιακές χειρονομίες υποστήριξης του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ, αλλά δεν κάνουν κάτι για το ζήτημα στην Ιταλία.

Με επιστολή τους οι σχεδιαστές Stella Jean και Edward Buchanan, με τίτλο «Black Lives Matter στην ιταλική μόδα;», ζητούν από τους Ιταλούς «κολοσσούς» της μόδας να εκπονήσουν ένα σχέδιο με πρωτοβουλίες και πιο ουσιαστικές προτάσεις αντί της συμβολικής προσέγγισης που έχουν μέχρι σήμερα και δεν φαίνεται να συμβάλλει τόσο στον στόχο.

«Ας σηκωθούμε από τα τραπέζια όπου μιλάμε για την ποικιλομορφία και τις θεωρίες της πολυπολιτισμικότητας και ας αναλάβουμε αληθινή δράση, αληθινή συνεργασία», αναφέρει η επιστολή.

Πολλοί από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας έχουν έχουν κατηγορηθεί για φαινόμενα ρατσισμού. Για παράδειγμα, το πουλόβερ «black face» της Gucci, το μπιχλιμπίδι Prada’s golliwog και τη διαφήμιση για πίτσα των Dolce & Gabbana. Ωστόσο, υπάρχει απροθυμία να συζητήσουμε ανοιχτά τα υποκείμενα θέματα.

 

«Μόνο αυτό θα διασφαλίσει ότι όλες οι πηγές έμπνευσής μας θα μετατραπούν σε ενεργούς παράγοντες πραγματικής αλλαγής».

Μιλώντας στον Guardian τον Ιούνιο, ο Buchanan είπε ότι τα περιστατικά ρατσισμού συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Ιταλία. Αναγνωρισμένη ως η πρώτη μαύρη Ιταλίδα σχεδιάστρια, η Stella Jean ζει και εργάζεται στη Ρώμη και θεωρείται το πουλέν του Giorgio Armani. Η ίδια πήρε θέση όταν οι επιθέσεις εναντίον μαύρων έγιναν πιο συχνές. «Κατά την τελευταία εβδομάδα μόδας του Μιλάνου αποφάσισα να μην παρουσιάσω τη συλλογή μου, καθώς το φυλετικό ζήτημα στην Ιταλία δεν ήταν πλέον αποδεκτό», λέει.

«Δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή και να κάνω μια επίδειξη μόδας, σαν να μην συνέβαινε τίποτα σοβαρό». Η Jean μιλάει για «ακραία κόπωση» γύρω από την αποδοχή του ρατσισμού στην Ιταλία.

«Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη συνεχή άρνηση» επισημαίνει. Η Jean είπε ότι ο ρατσισμός στην ιταλική μόδα εξακολουθεί να είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. «Γνωρίζω καλά ότι ο ρατσισμός είναι ένα από τα πιο άβολα θέματα στην Ιταλία», είπε.

«Αλλά πιστέψτε με, το θέμα δεν είναι λιγότερο άβολο από το να είναι η πρώτη μαύρη σχεδιάστρια στην Ιταλία. Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το ζήτημα είναι να το αναγνωρίσουμε». Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ορισμένες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ έως την επόμενη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από