To tweet που έστειλε ο Σαρλ Μισέλ στις 5:32 π.μ., χαράματα χθες, ήταν μονολεκτικό. Αλλά εμπεριείχε όλη την αγωνία των 90 και πλέον ωρών που είχαν περάσει διαπραγματευόμενοι οι «27» στις Βρυξέλλες: «Deal!». «Συμφωνία!». Το tweet του Εμανουέλ Μακρόν ανέβηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα αργότερα: «Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη!». «Τα καταφέραμε! Η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η Ευρώπη είναι ενωμένη!», διακήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε λίγο πριν από τις 6 το πρωί. Παίρνοντας τον λόγο, ο γάλλος πρόεδρος επέμεινε στην ιστορικότητα «της αλλαγής για την Ευρώπη μας και την ευρωζώνη». Λιγότερο πομπώδης, πιστή στον χαρακτήρα της, η καγκελάριος δήλωσε «ανακουφισμένη» που η Ευρώπη έδειξε ότι «μπορεί ακόμα να δρα από κοινού». Ιστορία γράφτηκε πάντως, είναι βέβαιο: αν μη τι άλλο, η σύνοδος ξεπέρασε σε διάρκεια κάθε άλλη, σπάζοντας το ρεκόρ των 85 ωρών που κρατούσε μέχρι χθες η σύνοδος της Νίκαιας, το 2000.

ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα οι θέσεις των οποίων έδειχναν, από πολλές απόψεις, ασυμβίβαστες. Από τη μία πλευρά, η πλειονότητα των «27», με επικεφαλής το Παρίσι και το Βερολίνο, που ζητούσαν μαζικές επιχορηγήσεις για τις χειρότερα πληγείσες από την πανδημία χώρες. Από την άλλη, οι «φειδωλοί» – Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία – αλλά και η νέα τους σύμμαχος, η Φινλανδία, που φρόντισαν να εξαργυρώσουν μέχρι τέλους την προσχώρησή τους σε ένα σχέδιο με το οποίο ήταν φιλοσοφικά αντίθετοι, το σχέδιο μιας περισσότερο ομόσπονδης και ολοκληρωμένης Ενωσης.

Εμανουέλ Μακρόν και Ανγκελα Μέρκελ, που έριξαν όλο τους το πολιτικό βάρος ώστε να εξευμενίσουν τους πιο δύστροπους εταίρους τους, εκτιμούν πως κατάφεραν να διασώσουν τα ουσιώδη, με τίμημα βέβαια σημαντικές παραχωρήσεις. Χρειάστηκαν θυελλώδεις συζητήσεις, πολυάριθμες διακοπές των συνεδριάσεων, ακόμα περισσότερες διμερείς, τριμερείς κ.ο.κ. συζητήσεις, μία ολομέτωπη σύγκρουση ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο και τον αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, κάποια «γαλλικά» (με την ελληνική έννοια) του Μακρόν στους «φειδωλούς» γενικότερα και τέσσερις νύχτες με ελάχιστο ύπνο. Ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε τη νέα του συμβιβαστική πρόταση, το βράδυ της Δευτέρας: οι «27» τη συζήτησαν στη διάρκεια ενός δείπνου αποτελούμενου από σούπα καρότου, φιλέτο βακαλάου με sauce vierge και κέικ λεμόνι. Λίγο μετά τις 11 μ.μ., έγινε διάλειμμα για «έναν περιορισμένο αριθμό τεχνικών προσαρμογών». Πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες, είχε πια μπει νέο «διαπραγματευτικό πλαίσιο» στο τραπέζι.

ΟΙ… ΒΑΘΜΟΙ. Αν θέλαμε να βαθμολογήσουμε τους ευρωπαίους ηγέτες για την όλη παρουσία τους στη σύνοδο; Η «Ρεπούμπλικα» το τόλμησε πριν ακόμα βγει λευκός καπνός: 10 στη Μέρκελ, 9 στον Μακρόν, 5 στον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε («χόρεψε επί τέσσερις ημέρες τους εταίρους του αλλά γύρισε πίσω με λίγα πράγματα στα χέρια»), 8 στον Σεμπάστιαν Κουρτς («αποδείχθηκε πιο πονηρός από τον ολλανδό ομόλογό του εκθέτοντας τον εαυτό του λιγότερο»). Το Politico, από την πλευρά του, φρόντισε να επισημάνει τον ανανεωμένο ρόλο των Νοτίων (Τζουζέπε Κόντε, Πέδρο Σάντσεθ, Κυριάκος Μητσοτάκης), που πέρασαν συνολικά έξι ώρες την Κυριακή και δύο τη Δευτέρα συσκεπτόμενοι με Μακρόν και Μέρκελ. Εκ των υστέρων, οι ακροδεξιοί του Νότου, αρχής γενομένης από την ιταλική Λέγκα, ωρύονται πως τα ποσά των επιχορηγήσεων που συμφωνήθηκαν είναι υπερβολικά χαμηλά. Οι ακροδεξιοί του Βορρά, αρχής γενομένης από τον Ολλανδό Γκέερτ Βίλντερς, ωρύονται πως δίνονται υπερβολικά υψηλά ποσά ως επιχορηγήσεις. Κάτι καλό πέτυχε λοιπόν η σύνοδος.