Το πειραματικό εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορεί να είναι έτοιμο ακόμα και στα τέλη της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια βεβαιότητα για αυτό, σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνών για την ανάπτυξή του.

Το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσουν οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου μαζί με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσολογική απόκριση κατά τις αρχικές δοκιμές που έγιναν, γεννώντας ελπίδες ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την Σάρα Γκίλμπερντ, η αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα είναι «έτοιμο» πριν από το τέλος του 2020, έγκειται σε τρία πράγματα:

Αρχικά, θα πρέπει στο ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και στις μετέπειτα δοκιμές των ερευνών, στο ότι θα πρέπει να προλάβουν να κατασκευαστούν μεγάλες ποσότητες του εμβολίου, και στο ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία από όλους τους αρμόδιους, ώστε να δοθεί έγκριση για την έκτακτη μαζική χρήση του.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν αδύνατον να εφαρμοσθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Ουίτι.

«Η πιθανότητα να έχουμε εμβόλιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, πριν από τα Χριστούγεννα, είναι πάρα πολύ μικρή κατά την άποψη μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, εμφανώς πιο αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής ιατρικός επικεφαλής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος, πως θα έχουμε εμβόλιο τα Χριστούγεννα».

Ενδιάμεσα των δύο, τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος είπε σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι παρότι είναι «αισιόδοξος στη ζωή» αναφορικά με αυτό που χαρακτήρισε το καλύτερο σενάριο, δηλαδή ένα εμβόλιο μέχρι τα Χριστούγεννα, δεν μπορεί «να υποσχεθεί ότι θα παίξει τον Άγιο Βασίλη».