Την Τρίτη το πρωί, μετά από μήνες αναμονής, οι μυστικές υπηρεσίες και η επιτροπή ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου αναμένεται να δημοσιοποιήσουν έκθεση σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην πολιτική ζωή της Βρετανίας. Η έκθεση βρισκόταν «στο ψυγείο» επί εννιά μήνες, αφού η δημοσιοποίησή της είχε4 παρεμποδιστεί από τον Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Το έγγραφο, το οποίο διερευνά την εμπλοκή του Κρεμλίνου στην βρετανική πολιτική και δημόσια ζωή, είναι προϊόν 18 μηνών σκληρής δουλειάς μιας διακομματικής επιτροπής, η οποία αντλούσε μυστικά τα σχετικά στοιχεία από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και ανεξάρτητους ειδικούς.

Η Downing Street έχει επιχειρήσει επανειλημμένως να υποτιμήσει τη σημασία των περιεχομένων του εγγράφου, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει αρνηθεί να τη θέσει στη δημοσιότητα, όπως θα επέβαλλε ο νόμος, από τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Τα περιεχόμενα της έκθεσης

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τον πρώην κατάσκοπο Κρίστοφερ Στιλ, κατηγορούν κορυφαίους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του Τζόνσον αλλά και της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ότι αγνόησαν τους ισχυρισμούς ότι το Κρεμλίνο είναι «πιθανό να έχει στο χέρι» τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο βετεράνος της ΜΙ6 δήλωσε στην επιτροπή ότι υπάρχουν στοιχεία ότι το Κρεμλίνο επεδίωξε να χρηματίσει κρυφά την καμπάνια υπέρ του Brexit και να επηρεάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2016. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρος ο βαθμός στον οποίο η μαρτυρία του επηρέασε την τροπή της έκθεσης.

Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται λίγες ημέρες αφού η επιτροπή απέρριψε την επιλογή προέδρου του Τζόνσον και εξέλεξε στη θέση του, με μία ψήφο διαφορά, τον βετεράνο των Συντηρητικών, Τζούλιαν Λιούις.

Η οργή της Downing Street έφτασε μέχρι τη διαγραφή του Λιούς από το κόμμα, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει βουλευτής των Συντηρητικών από το 1997. Ωστόσο, έκτοτε έχει σταματήσει τις προσπάθειες απομάκρυνσής του από την επιτροπή.

Μια μέρα μετά, η ανασυγκροτημένη επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοσίευση της έκθεσης για τη Ρωσία, η οποία μάλιστα θα συμπέσει με την επίσκεψη στη Βρετανία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο Τραμπ κατατρύχεται από καταγγελίες για εμπλοκή της Ρωσίας στη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Πηγή: www.theguardian.com