«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για λατρεία την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, μαζί με την προσευχή της Παρασκευής» είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε, πως όπως σε όλα τα τζαμιά της χώρας, οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα παραμείνουν ανοιχτές για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον εισιτήριο, όπως ίσχυε όταν ήταν μουσείο.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση της Αγίας Σοφίας που λαμβάνεται από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας» τόνισε σε άλλο σημείο.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μουσουλμάνοι προσεύχονταν έξω από το ναό.

Δείτε live το διάγγελμα του τούρκου προέδρου:

Υπενθυμίζεται ότι το διάγγελμα Ερτνογάν ξεκίνησε ακριβώς στις 20:53, μια ώρα που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Προσευχές και πανηγυρισμοί έξω από την Αγία Σοφία

Το πρώτο Αδδάν, κάλεσμα σε προσευχή για τους μουσουλμάνους, διαβάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, λίγα λεπτά μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί, για την οποία άνοιξε το δρόμο το ΣτΕ και επικύρωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα Sabah, λίγο μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το διάταγμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε και το πρώτο Αδδάν.

Ο μουεζίνης κάλεσε τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σε προσευχή.

Δείτε τα βίντεο:

Πανηγυρισμοί από φανατικούς μουσουλμάνους

Ο πανικός είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς, -πριν καν ανακοινωθεί η απόφαση, η οποία ωστόσο είχε διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο από προχθές- όταν εκατοντάδες φανατικοί μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Αγία Σοφία με σκοπό να πανηγυρίσουν την απόφαση του ΣτΕ, η οποία στη συνέχεια επικυρώθηκε από τον πρόεδρο της χώρα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  

Αγία Σοφία: Υπέγραψε το διάταγμα ο Ερντογάν για να γίνει τζαμί

Λίγα λεπτά μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το διάταγμα.

Μάλιστα, δημοσίευσε το διάταγμα και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις θερμότερες ευχές μου».