Η Ελλάδα υποδέχτηκε χθες Τετάρτη τους πρώτους ξένους τουρίστες.

Τα αεροδρόμια της χώρας άνοιξαν τις πύλες τους σε χιλιάδες τουρίστες και δεκάδες πτήσεις που έφτασαν χθες, με τους απαραίτητους ελέγχους και φυσικά την συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού που είναι απαραίτητη για την είσοδο στην χώρα.

Την πρώτη μέρα εκκίνησης του τουρισμού τα 27 αεροδρόμια της χώρας υποδέχθηκαν 235 διεθνείς πτήσεις, ενώ έγιναν πάνω 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες.

Ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς όσο και τις κατά τόπους κοινότητες ανά τη χώρα είναι το θέμα του κοροναϊού, όσον αφορά τον τουρισμό.

Η εμφάνιση νέων και μάλιστα εισαγόμενων κρουσμάτων Covid-19, η διασπορά τους στην τοπική κοινότητα και η συλλήβδην αντιμετώπισή τους, είναι ένα ζήτημα που μεσούντος του καλοκαιριού, που η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πραγματοποιούνταν τεστ σε όλους τους τουρίστες, δεν θα ήταν εφικτή η διάγνωση όλων των κρουσμάτων.

Αυτό οφείλεται στο ότι «κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο επώασης, άρα δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο ιός».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού θα έρθουν οδικώς, λόγω του δεύτερου κύματος που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες και πάνω»

Οι ειδικοί υπολογίζουν, ότι σε περίοδο, δύο με τρεις μήνες, η Ελλάδα θα υποδεχθεί λιγότερα από 10.000 κρούσματα κοροναϊού, αριθμό που χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» ο κ. Μαγιορκίνης, γιατί «τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά και δεν θα κάνουν μεταδόσεις», ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν και νοσηλεία.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι ένα τοπικό lockdown σε νησί θα είναι έσχατο μέτρο, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού.

«Αρχικά θα γίνεται τεστ στον άμεσο κύκλο του ατόμου που διαγνώστηκε με κοροναϊό και στη συνέχεια σε πιο διευρυμένο. Αν στον άμεσο κύκλο δεν έχουν γίνει πολλές μεταδόσεις, δεν θα έχουν γίνει και στον πιο ευρύ κύκλο. Ο κοροναϊός δεν συμπεριφέρεται ομοιόμορφα. Κάποιοι τον μεταδίδουν πολύ, κάποιοι καθόλου. Έχει περίεργη μετάδοση ως ιός» τόνισε.

«Ο ιός εξελίσσεται συνήθως προς αυξημένη μετάδοση. Ένας ιός εξελίσσεται σε περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερος παθογόνος» σημείωσε ο γιατρός.

Πόσα τεστ έγιναν

Κατά το άνοιγμα του τουρισμού έγιναν 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια της χώρας, στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τουριστών θετικών στον κοροναϊο.

Οι περισσότεροι διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

  • Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200
  • Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500
  • Ηράκλειο: 500
  • Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί
  • Κως: πάνω από 300
  • Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις
  • Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60
  • Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κοροναϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και μικρές καθυστερήσεις.

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κοροναϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Κατά πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι επιβάτες των πτήσεων δεν είχαν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο Εντοπισμού Επιβάτη (Passenger Locator Form, PLF), γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και μικρές καθυστερήσεις.

Οι τουρίστες καλούνταν να συμπληρώσουν το έντυπο κατά την άφιξή τους και αυτό σήμαινε πως έπρεπε να αξιολογούνται επί τόπου τα δεδομένα -π.χ. χώρα προέλευσης, ιστορικό ταξιδιών τις προηγούμενες δύο εβδομάδες κ.ά.- και να αποφασίζεται αν θα υποβληθούν σε έλεγχο. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο οι αρμόδιοι, όταν αντιλήφθηκαν πως υπήρχαν αρκετές πτήσεις όπου δεν είχαν δοθεί ηλεκτρονικά αυτά τα έντυπα πριν από το check in -π.χ. από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία- αποφάσισαν να γίνουν τεστ μοριακού ελέγχου σε όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη ημέρα.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία. Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Πόσες αφίξεις αναμένονται την Πέμπτη

Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece έχουν προγραμματιστεί για αύριο συνολικά 80 αφίξεις διεθνών πτήσεων, αριθμός μεγαλύτερος από τις σημερινές 70 πτήσεις.