Ένα ακόμα βήμα που φέρνει πιο κοντά την διάσωση και  την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε σήμερα  κατά την  τετράωρη συνάντηση που είχαν οι  βασικοί μέτοχοι της εταιρείας και η διοίκησης της ΟΝΕΧ, παρουσία του υπουργού  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση.

Ο βασικός μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ  κ. Νίκος Ταβουλάρης υπέγραψε συμφωνητικό για τη μεταβίβαση   του ποσοστού που κατέχει ο ίδιος , στην  εταιρεία ONEX. Η μεταβίβαση αυτή  θα γίνει  έναντι συμβολικού τιμήματος  ενός ευρώ υπό  την αίρεση  να προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης. Για τη μεταβίβαση και του δικου του ποσοστού υπέγραψε και ο κ. Στεφάνου . Προς υλοποίηση της διαδικασίας, οι  μέτοχοι κ.κ. Ταβουλάρης και Στεφάνου συμφώνησαν να  μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών που κατέχουν στην εταιρεία  «Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ» σε εταιρεία του ομίλου Onex, υπό την διαλυτική αίρεση της κατάθεσης και επικύρωσης της συμφωνίας από το αρμόδιο Δικαστήριο.

 Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης συναντήθηκαν  με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ.» κ. Νίκο Ταβουλάρη και λοιπών μετόχων της εταιρείας και του Προέδρου του ομίλου Onex,  κ. Παναγιώτη Ξενοκώστα, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα γίνει με την υπαγωγή τους στη διαδικασία του άρθρου 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα».

Παράλληλα  και οι δύο πλευρές  συμφώνησαν  να κληθούν άμεσα και οι λοιποί μέτοχοι για να ενημερωθούν για την παρούσα συμφωνία και να προσχωρήσουν σε αυτή ώστε να μεταβιβαστεί ποσοστό τουλάχιστον 51%  των μετοχών της εταιρείας «Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ»,  γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης.

 Τώρα το επόμενο βήμα είναι  να πειστούν και οι υπόλοιποι  μέτοχοι, που δεν συμμετείχαν στη  χθεσινή συνάντηση,  ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το 51% των μετοχών    για μεταβιβαστούν στην ΟΝΕΧ και  να μπει  τέλος στην «ταλαιπωρία» της εταιρείας και των 700 εργαζομένων της .  Να σημειωθεί ότι ήδη η DFC, η Εταιρία Διεθνούς Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (DFC) συνυπέγραψε με την ΟΝΕΧ επιστολή συνεργασίας με σκοπό την αγορά και ανακαίνιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

 Στην προσπάθεια μάλιστα για την καλύτερη  εξέλιξη  στην υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και των εργαζομένων τους, ήδη αποφασιστεί να δοθεί ακόμη μια τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή των πυραυλακάτων, που είναι και το μοναδικό έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στα Ναυπηγεία ώστε έτσι να  εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας και η πληρωμή των εργαζομένων, καθώς μεγάλο κομμάτι της μισθοδοσίας και των εξόδων λειτουργίας καλύπτονται  από το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τις οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.