Σε τροχιά νομοθετικής κανονικότητας, μετά το σοκ της πανδημίας, φαίνεται πως έχει εισέλθει  η κυβέρνηση και το βάρος πέφτει, μεταξύ άλλων, στο οικονομικό επιτελείο με νομοσχέδια   τα οποία, επί των πλείστων, είχαν  καθυστερήσει λόγω της υγειονομικής κρίσης.  Ως εκ τούτου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (έναρξη 11.00) τίθενται  προς συζήτηση, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια της προσεχούς  περιόδου προκειμένου η κυβέρνηση  να κλείσει  βασικές νομοθετικές εκκρεμότητες  πριν τον Αύγουστο, αλλά και πριν από έναν ενδεχόμενο  κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

• Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών Οδηγιών και άλλες διατάξεις.

• Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.

• Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον

• Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας

• Παρουσίαση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας

• Παρουσίαση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου

• Εισήγηση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021

• Παρουσίαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων

• Εισήγηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου

• Εισήγηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας

• Εισήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή Προέδρου και μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

• Εισήγηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

“Βροχή” νομοσχεδίων

Στα προαναγγελθέντα νομοσχέδια είναι η  απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, βελτιώσεις στις επενδύσεις startups, την εταιρική διακυβέρνηση, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και  το νομοσχέδιο για τις πορείες, το οποίο κατατέθηκε.

Τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία έχουν στα σκαριά ρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και του επενδυτικού κλίματος. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προωθηθούν σχέδια νόμου που αφορούν την  εταιρική διακυβέρνηση,  τον πτωχευτικό νόμο, τη ρύθμιση  οφελών, τα κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την  ενσωμάτωση διατάξεων φορολογικού δικαίου της ευρωπαϊκής ένωσης. Στο τραπέζι   είναι και  οι τελικές αποφάσεις, που αναμένονται εντός Ιουλίου, για τη  μείωση της προκαταβολής φόρου και  το επόμενο πακέτο κυβερνητικών μέτρων στήριξης, όπως και ρυθμίσεις προς τη διευκόλυνση αδειοδοτικών και επενδυτικών διαδικασιών κλπ.

Προκαταβολή φόρου

Ενόψει της κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή- που αφορά τον καθορισμό των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου για τη φετινή εκκαθάριση των δηλώσεων- τα σενάρια που εξετάζονται είναι ο συντελεστής να πέσει ακόμα και κάτω από το 50%, δηλαδή έως 20%-30%, για τις εταιρείες που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα  στα έσοδα. Η μεταχείριση ανά περίπτωση είναι το κρίσιμο θέμα για το οικονομικό επιτελείο, καθότι η μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος   που θα πληρώνουν φέτος φυσικά και νομικά πρόσωπα φαίνεται πως θα γίνει ανά επιχείρηση ή ανά κλάδο στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων και εκτιμήσεων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020.

Εταιρική διακυβέρνηση – ξέπλυμα

Σε δημόσια διαβούλευση έχει δοθεί το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ  εκτός απροόπτου εντός του Ιουλίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου   για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σχετικά με την  εταιρική  διακυβέρνηση, το νομοσχέδιο, προβλέπει μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις  που αφορούν το ελληνικό Χρηματιστήριο με μεγάλα πρόστιμα στους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές για πλημμελείς ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία εισηγμένων επιχειρήσεων, ενώ η  διοίκηση  θα κρίνεται  από τους μετόχους και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Στο  νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν οι προαναγγελθείσες  φορολογικές ελαφρύνσεις, όπου αναμένεται να περιλαμβάνουν την εξόφληση του  φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις   αλλά και την έκπτωση 2% για εφάπαξ καταβολή.

Αναμένεται η νομοθέτηση της  ειδικής ρύθμισης 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με μειωμένο επιτόκιο 2,5% για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο λόγω των αναστολών λειτουργίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο του lockdown.

Πτωχευτικός νόμος

Δρόμο έχει ακόμα το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος όπου η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει εντός του Ιουλίου και περιλαμβάνει το νέο πτωχευτικό νόμο, με ισχύ το 2021. Απαιτείται η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και ευρωπαϊκών θεσμών και αφορά σε όλα τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων. Επίσης, αφορά το μεταβατικό καθεστώς  για τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και όσοι δανειολήπτες πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού.