Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων όσων συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έχει ξεκινήσει, καθώς από τη Δευτέρα οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκείο τους προκειμένου να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να προχωρήσουν στις επιλογές των σχολών.

Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ (σ.σ αναμένεται στις 10 Ιουλίου) , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι περιμένουν τις βαθμολογικές τους επιδόσεις προκειμένου να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο, θα σταθμίσουν όλα τα νέα δεδομένα.

Είναι προφανές πως και η πανδημία του κοροναϊού θα επηρεάσει τις επιλογές τους, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θα επιλέξουν σχολές και τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης με γνώμονα το που εδρεύουν.

Θεωρείται βέβαιο, πως τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι περισσότερο από ποτέ θα επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω της πανδημίας.

Τα SOS για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι ακόμη και όταν πάρουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες δεν θα μπορούν να προβλέψουν που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι επιλογές τους να γίνουν ιεραρχικά με βάση τις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει όμως να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.

Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται κυρίως στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και δευτερευόντως στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.

Η πρώτη  ομάδα σχολών που θα επιλέξει αρχικά ο κάθε υποψήφιος  – και που λογικά αποτελείται από μικρό αριθμό σχολών- θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές και Νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ως πρώτη επιλογή το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και μετά να ακολουθήσουν τα τμήματα που εδρεύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι προβλέψεις για τις βάσεις, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.

Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν μηχανογραφικό

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

– όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.