Έκλεισε στις ΗΠΑ η υπόθεση Νοvartis με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και του Αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης.

Η Novartis AG (NOVN.S) και μια πρώην μονάδα φροντίδας οφθαλμών θα πληρώσουν 346 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διευθετήσουν ποινικές και αστικές υποθέσεις που αφορούσαν κατηγορίες για δωροδοκίες γιατρών, νοσοκομείων και κλινικών σε Ελλάδα και Βιετνάμ προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά της και να χρησιμοποιήσουν τα χειρουργικά της προϊόντα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Novartis Hellas, ειδικότερα, θα πληρώσει το ποσό των 225 εκατ. δολαρίων. Η Alcon Pte, μια πρώην μονάδα της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσει ποινική ποινή 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολάρια για το διακανονισμό σχετικών αστικών χρεώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς των ΗΠΑ αναφέρεται ότι θυγατρικές ή σχετιζόμενες με τη Novartis εταιρίες ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. ενεπλάκησαν σε πρακτικές αθέμιτων πληρωμών ή παροχές προνομίων σε δημοσίους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότιο Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων της Novartis ή της Alcon.

Οι συγκεκριμένες πρακτικές έλαβαν χώρα μεταξύ 2012 και 2016 και ήσαν γνωστές μεταξύ υψηλόβαθμων managers των θυγατρικών ή ελεγχόμενων εταιριών, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής.