Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής καθώς ο Δημήτρης Παπαγελλόπουλος αποχώρησε κατά την 6η μέρα της εξέτασής του από τα μέλη της επιτροπής.

Τίτλοι τέλους

Μέχρι τις 15 Ιουλίου τα κόμματα θα παραδώσουν τις πορισματικές τους εκθέσεις και η ουσιαστικά η πλειοψηφία της επιτροπής θα εκδώσει το πόρισμά της –κατά πάσα πιθανότητα- για την παραπομπή του πρώην υπουργού αναφορικά με τη «σκευωρία» της Novartis.

Άλλωστε προς σ’ αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί η αντίδραση της ΝΔ σε μια παράλληλη με τη σημερινή εξέλιξη στην βουλή.

Το γεγονός ότι στις ΗΠΑ το σκάνδαλο Νοvartis έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού, της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και του Αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης, χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, έδωσαν την ευκαιρία στο κυβερνών κόμμα να μιλήσει για τίτλους τέλους της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

Η δικαιοσύνη θα συνεχίσει απερίσπαστη

Τι έχουν να πουν τώρα, οι «μαγαζάτορες» του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI;  Θα ζητήσουν συγγνώμη;

Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ.  Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία.

Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται.

Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Επιστροφή στο ’89

Πάντως από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι συνήγοροι του καταγγέλλουν σχέδιο πολιτικής δίωξης και προειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής για την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο, επικαλούμενοι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Στέλιου Πέτσα.

Μάλιστα ως αφορμή για την αποχώρηση του κ. Παπαγγελόπουλου από την προανακριτική επιτροπή εμφανίζεται η άρνηση της επιτροπής να κάνει δεκτό το αίτημά του για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι ουσιώδης μάρτυρας» δεδομένου ότι είναι μηνυτής του κ. Παπαγγελόπουλου, «δεν έχει ξαναγίνει μηνυτής να μην εξετάζεται από την προκαταρκτική επιτροπή» ανέφερε ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν μοιάζει η υπόθεση του ’89 με την τωρινή υπόθεση, ο Δημήτρης Τσοβόλας απάντησε: «Το είπαμε και μέσα στην επιτροπή. Κασέτες τότε, κασέτες και τώρα. Η μεθοδολογία είναι κοινή. Ο ελληνικός λαός έζησε τότε κασέτες που πουλιούνταν στην Ομόνοια και ως μάρτυρες είχαν προταθεί άνθρωποι του υποκόσμου, οι οποίοι μετά το δικαστήριο, καταδικάστηκαν εκείνοι για βαριά ποινικά αδικήματα. Αυτή τη μεθοδολογία, βλέπω και τώρα».

«Η υπόθεση αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ και η ΝΔ, αντί να ωφεληθεί θα έχει μεγάλη ζημία», είπε ο κ. Τσοβόλας.

ΝΔ: «Το παραμάγαζο αποχώρησε»

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν πως «ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε τη μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε ελεγχόμενο υπουργό. Λάμβανε έγγραφα. Από την αρχή εξετάστηκε σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε. Κατέθεσε αδιάκοπα ακόμα και όταν κουτσομπόλευε, για δύο εβδομάδες. Και μόλις ήρθε η ώρα των ερωτήσεων το «κεντρικό μαγαζί», υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων, επέβαλε στο «παραμάγαζο» την αποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν, για να σώσει τον εαυτό του, χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα, επί τέσσερις ημέρες, για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά».

Κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν εξάλλου ότι «ακόμη και μέχρι χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για τη διαδικασία των ερωτήσεων από την προανακριτική επιτροπή. Προφανώς υπό το φόβο του για νέες εις βάρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδά του, αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε».

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιτροπή κλείνει όπως ξεκίνησε, με πραξικόπημα

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν εξέταση Σαμαρά και ουσιωδών μαρτύρων. Είχαν προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου», αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες.

Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής.

Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».

Θέλησαν να με φιμώσουν

Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικές παρακρατικές μεθόδους, δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απαντώντας στις διαρροές που συνδέουν την αποχώρηση του από την επιτροπή με το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων σε βάρος του.

«Στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ΝΔ διευκρινίζω:

Αποχώρησα για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης, πολιτική μου δίωξη, με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου. Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν.

Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

15 Ιουλίου τα κόμματα παραδίδουν τα πορίσματά τους

Παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου έλαβε, με απόφαση της Ολομέλειας, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την 15η Ιουλίου προκειμένου τα κόμματα να παραδώσουν τις πορισματικές τους θέσεις και αυτές στη συνέχεια να παραδοθούν στον πρόεδρο της Βουλής.

Πηγή της επιτροπής δηλώνει ότι «η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα». Σε ερώτηση ωστόσο αν μπορεί παρόλα αυτά να κατατεθούν νέα αποδεικτικά στοιχεία για τις ερευνώμενες υποθέσεις, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι η γραμματεία της επιτροπής, στην περίπτωση που προσκομιστεί υλικό, δεν μπορεί να μην το παραλάβει. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε τα κόμματα θα ενημερωθούν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα λάβουν υπόψη τους το νέο υλικό.

Σημειώνεται ότι ξεπερνά τις 200.000 σελίδες το υλικό πάνω στο οποίο τα κόμματα θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις πορισματικές τους θέσεις. Μέσα στο υλικό αυτό περιελήφθη πριν από λίγα 24ωρα και τη ηχητικό απόσπασμα της ιδιωτικής συνομιλίας Σάμπυ Μιωνή και Νίκου Παππά που έχει ήδη διαβιβαστεί στην εισαγγελία πρωτοδικών.