«Γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που βλέπουν τον τζίρο τους να έχει καταρρεύσει λόγω της πανδημίας και του lockdown αλλά και επανασχεδιασμό της πολιτικής μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική μειώσεων φόρων και εισφορών, με έμφαση στις εισφορές» είπε μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά. Το σχέδιο για τις μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα, το οποίο μπήκε στο συρτάρι με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αναμένεται να επανεξεταστεί το φθινόπωρο για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται σταδιακά από το 2021. Εμφαση δίνεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ στις αρχές Ιουλίου, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καλύτερη εικόνα για την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου. Οι προκαταβολές φόρου επιφέρουν ετήσια έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, είναι «να δώσουμε το μεγαλύτερο ύψος μείωσης που μπορούμε».

«Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου» ανέφερε, περιγράφοντας μια σύνθετη διαδικασία άντλησης στοιχείων πτώσης τζίρου, τόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες με τους ΚΑΔ αλλά και σε όσες δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το σενάριο της μείωσης του συντελεστή της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50% χωρίς να αποκλείεται το κούρεμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου ο τζίρος που χάθηκε από την αγορά λόγω του lockdown φθάνει τα 9 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα περάσει όλες τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες και συγκεκριμένα:

  • Την αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα (από 3 διμηνιαίες δόσεις) και νομικά πρόσωπα (από 6 μηνιαίες δόσεις).
  • Την έκπτωση φόρου 2%, η οποία θα χορηγείται στους φορολογουμένους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.
  • Την αύξηση σε 6 από 5 των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ.
  • Τη νέα έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις των οφειλών που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού. Το επιτόκιο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων του κορωνοϊού σε 24 μηνιαίες δόσεις θα είναι χαμηλό, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι θα είναι κοντά στο 2,5%.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την επίσημη πρώτη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες καθώς υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις προτάσεις της Κομισιόν και τις απαιτήσεις ορισμένων κρατών – μελών και εκτίμησε ότι το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση δεν πρόκειται να αρχίσει να εισρέει στη χώρα πριν από το 2021.