Κόλαφος το σκεπτικό της απόφασης του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την επίθεση των χρυσαυγιτών στο «Συνεργείο», καθώς εκθέτει το modus operandi της φασιστικής οργάνωσης.

Στις 17 Ιουνίου αναμένεται να συνεχιστεί στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής που διακόπηκε στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών θα ολοκληρώσουν τις αγορεύσεις τους και στη συνέχεια αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η μοτοπορεία των χρυσαυγιτών ξεκίνησε από τον Πειραιά «με τελικό προορισμό το “Συνεργείο”, όπου στεγαζόταν το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλιούπολης (…) Η πορεία είχε οργανωθεί από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Συμμετείχαν 40-50 μηχανές, με δύο επιβαίνοντες η καθεμία (…) Τα άτομα φορούσαν στολές παραλλαγής και κοντομάνικα μπλουζάκια μαύρου χρώματος, ορισμένα δε ήταν με τα διακριτικά “Χρυσή Αυγή” (…), όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Οταν έφτασαν στο “Συνεργείο”, περίπου 10-15 άτομα κατέβηκαν από τις μηχανές και ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν στον Παναγιώτη Δριμυλή ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν στο χώρο και προξένησαν φθορές (…) Κατά την επίθεση στον Δριμυλή οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα ξύλινα κοντάρια που είχαν μαζί τους, τα κράνη που ορισμένοι έφεραν και τα cryptonite, χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα. Η επίθεση κράτησε 2-3 λεπτά (…) Κατόπιν ανέβηκαν όλοι στις μηχανές και συνέχισαν την πορεία τους φτάνοντας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο».

Ο ρόλος του Λαγού

Η απόφαση αναφέρεται και στην παρουσία του Γιάννη Λαγού στη συγκεκριμένη επίθεση, καθώς ο ίδιος «ακολουθώντας με το αυτοκίνητό του την πορεία, επέβλεπε τη συμμετοχή των προσώπων που ακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη του συμβάντος. Οπως προκύπτει από τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει πριν και μετά το συμβάν, ήταν από τους οργανωτές της πορείας.

Και στα μηνύματα που ο ίδιος έστειλε αναφορικά με το συμβάν αναφέρει “πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνανε προσαγωγές” και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό αριθμό (“ήρθαμε και τους γ—ε”, “πάμε τώρα στο τμήμα”), το οποίο υποδηλώνει ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της πορείας και της επίθεσης και με την παρουσία του ενίσχυσε την απόφαση των ως άνω κατηγορουμένων (και των υπολοίπων αγνώστων δραστών) να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Αντίστοιχα και ο δεύτερος κατηγορούμενος (σ.σ. ο Νίκος Μίχος) είχε ανάλογο ρόλο. Ειδοποιήθηκε, δε, για να συμμετάσχει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος», σύμφωνα με την Εφ.Συν.

Η προαναγγελία

Η οργάνωση είχε προαναγγείλει την επίθεση στο «Συνεργείο» σε ομιλία του Παναγιώταρου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο και βέβαια ανέλαβε να τη συγκαλύψει. Ο Κασιδιάρης από τον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης έλεγε ότι «χθες έγιναν οκτώ προσαγωγές μελών της Χρυσής Αυγής για κάτι που φαντάστηκαν οι αναρχικοί», ενώ Μίχος και Λαγός απειλούσαν τον παθόντα με μηνύσεις.

Τότε Κασιδιάρης και Λαγός ήταν στον στενό πυρήνα του Αρχηγού ως μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Τώρα εμφανίζονται να έχουν πάρει τον δικό τους δρόμο προσπαθώντας να περισώσει ο καθένας τον εαυτό του, αφού δεν τους αρκεί η αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως. Αλλωστε και στη δίκη για το «Συνεργείο» η εισαγγελέας απαλλαγή είχε προτείνει.