Μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης ανοίγουν σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Κάτω από αυστηρούς κανόνες επαναλειτουργούν και άλλες επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Τα πρόστιμα μάλιστα είναι «τσουχτερά» ενώ επιβλήθηκαν ήδη τα πρώτα, όπως για παράδειγμα σε beach bar στη Μύκονο.

Οι τελευταίες εικόνες από τη γεμάτη κόσμο Μύκονο, παραδοσιακός τόπος εκδρομής για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, έφεραν προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο και τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι τις τελευταίες ώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές είναι πιθανό να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού.

Μάλιστα, υπάρχει η προειδοποίηση πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdown σε νησιά ή περιοχές.

Πρεμιέρα απόψε για κέντρα διασκέδασης και μπάρ

Αναλυτικά επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:

– από χορευτικό κέντρο,

– από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο,

– από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια,

– από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ,

– από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ),

Διαβάστε επίσης: Φόβοι για νέο lockdown μετά τις εικόνες συνωστισμού σε μπαρ – Τι λένε οι επιστήμονες

– από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο,

– από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και

– από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ.

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

– τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα,

– εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών,

– εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και

– ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Κέντρα διασκέδασης όπως… εστίαση

Σε ό,τι αφορά στα κέντρα διασκέδασης, οι κανόνες λειτουργίας που θα ισχύσουν είναι εκείνοι της εστίασης, για υπαίθριους, ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους.

Έτσι, σε όσα κέντρα λειτουργήσουν, θα απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

Για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων, oρίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με την αναλογία του ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών καθορίζεται σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.

Επιπλέον, στα εστιατόρια που λειτουργούν με μπουφέ, η διάθεση των γευμάτων θα πρέπει να γίνεται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα.

Ακόμη οι κανόνες προβλέπουν ότι η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα, ενώ συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.

Σχέδιο για τοπικό lockdown

Την ύπαρξη σχεδίου για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού σε δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά, όπως επιβεβαίωσε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Σκάι.

Στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία, να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κοροναϊός. Μην χαλαρώνουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστή και «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε» αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.

Γεωργιάδης Μύκονο: Τι να πω; Μπράβο δεν πειράζει;

Για το δίμηνο λουκέτο που επιβλήθηκε σε beach bar στη Μύκονο όπου οι ελεγκτές διαπίστωσαν συνωστισμό και μη εφαρμογή των μέτρων για τον κοροναϊό, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».

Για το άνοιγμα των καταστημάτων είπε πως υπάρχουν κανόνες και έχουν προβλεφθεί ποινές. «Εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός και διαπιστώνουμε ότι μια επιχείρηση αποφασίζει δημοσία θέα να μην τα τηρεί. Τι πρέπει να κάνω; Να πω ότι ‘’α, μπράβο δεν πειράζει’’», απάντησε στις επικρίσεις ότι το δίμηνο κλείσιμο αποτελεί εξοντωτική ποινή.

Μιλώντας στο Σκάι, ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε ότι έχουν γίνει πλήθος ελέγχων αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Το λουκέτο πρόσθεσε είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.

«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σαν να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες για «λουκέτο» σε beach bar

Επιχειρηματίες της Μυκόνου αντιδρούν στο «λουκέτο» και το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε beach bar, λόγω της μη τήρησης των κανόνων.

«Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο γραμματέας Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν με την ώρα άφιξης τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα», ανέφερε, παράλληλα, τόνισε ότι όταν ο κόσμος δεν μπορεί να μπει στα μαγαζιά, υπάρχει συνωστισμός στα σοκάκια.

«Αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο στη Μύκονο αλλά και αλλού, στη Σαντορίνη, στην Πάρο. Ο ιός δεν κολλάει μόνο μέσα στα μαγαζιά, αλλά και έξω από αυτά, όπου υπάρχει συνωστισμός», υπογράμμισε ο κ. Ζησιμόπουλος. «Η προστασία πρέπει να υπάρχει και έξω από τα μαγαζιά. Και στις παράνομες βίλες που κάνουν πάρτι. Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τον νόμο μόνο μέσα στα καταστήματα», τόνισε ακόμη.

Και σαρωτικοί έλεγχοι

Στους 163 ανήλθαν οι έλεγχοι ορθής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του SARS COV-2 σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ΚΤΕ) που διενήργησαν μικτά κλιμάκια της ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Δαφάνειας) και της ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος (Παρασκευή-Κυριακή, 05.06-07.06.2020), ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικά 6.300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα στις περιοχές Αγ. Παρασκευή, Φιλοθέη, Ψυχικό, Γλυφάδα έγιναν 39 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.200 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια) σε 78 ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα 2.100 ευρώ, ενώ στην Πάτρα (κέντρο και περιφέρεια) σε 46 ΚΥΕ που ελέγχθηκαν δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΑΔ, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας.