ΛΥΣΕΙΣ ΑΟΘ 3

ΟΜΑΔΑ Α

Α1. δ

Α2. δ

Α3. α

Α4. Λ

Α5. Σ

Α6. Λ

Α7. Σ

Α8. Λ

ΟΜΑΔΑ Β

Σχολικό βιβλίο σελ. 101 μαζί με το αντίστοιχο διάγραμμα.

Γ ΟΜΑΔΑ

Γ1. Ο πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων προκύπτει από τα δεδομένα ως εξής:

Παρατήρηση 1: Οι στήλες που αφορούν τους εργαζόμενους μας δείχνουν ότι σε κάθε συνδυασμό η συνολική εργασία είναι σταθερή και ίση με το σύνολο των διαθέσιμων εργαζόμενων (απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή της ΚΠΔ η πλήρης απασχόληση).

Γ2. Το κόστος ευκαιρίας του Χ σε όρους Υ δίνεται από τη σχέση  οπότε θα έχουμε:

Παρατήρηση 2: Οι μεταβολές των Χ και Υ στο κόστος ευκαιρίας υπολογίζονται ως ¨μεγάλο – μικρό¨ και όχι ως ¨τελικό – αρχικό¨ όπως είναι η σωστή αλγεβρική προσέγγιση των διαφορών.

Συνεπώς το κόστος ευκαιρίας του Χ αυξάνεται και οι παραγωγικοί συντελεστές δεν είναι εξίσου κατάλληλοι για την παραγωγή των Χ και Υ.

Γ3. Το κόστος ευκαιρίας του Χ σε όρους Υ στο διάστημα ΓΔ όπου ανήκει το άγνωστο (

Γ4. Αφού σε  το άριστο Υ που υπολογίστηκε στο προηγούμενο ερώτημα ισούται με 27,5 καταλήγουμε ότι το  είναι απλά εφικτό. Συνεπώς οι παραγωγικοί συντελεστές της επιχείρησης δεν είναι πλήρως απασχολούμενοι.

Γ5. Η αύξηση της παραγωγής του Χ από 80 σε 100 μονάδες σημαίνει ότι το Υ θα μειωθεί από 27,5 σε 0 μονάδες. Άρα θα προκύψει απώλεια παραγωγής του Υ κατά 27,5 μονάδες.

Γ6. Θα πρέπει να κατασκευάσουμε ένα νέο πίνακα με το Χ αυξημένο κατά 50%. Συνεπώς:

Το ζητούμενο σημείο ανήκει στο διάστημα ΒΓ όπου το νέο κόστος ευκαιρίας ισούται με:

Δ ΟΜΑΔΑ

Δ1. Το εισόδημα αποτελεί προσδιοριστικό παράγοντα της ζήτησης και συνεπώς κάθε φορά που αυτό μεταβάλλεται, μετακινείται η ζήτηση. Τα σημεία Α, Γ, Ε ανήκουν σε μία ζήτηση και τα Β, Δ σε άλλη ζήτηση.

Δ2. Για να υπολογίσουμε την  απαιτείται να μείνει σταθερό το εισόδημα. Συνεπώς το σημείο Β πρέπει να χρησιμοποιηθεί υποχρεωτικά με το Δ. Έχουμε:

η οποία σε απόλυτη τιμή είναι μικρότερη της μονάδας και συνεπώς η ζήτηση χαρακτηρίζεται ως ανελαστική.

Δ3. Για να υπολογίσουμε την εy απαιτείται να μείνει σταθερή η τιμή. Συνεπώς το σημείο Β πρέπει να χρησιμοποιηθεί υποχρεωτικά με το Α. Έχουμε:

η οποία είναι θετική και συνεπώς το αγαθό είναι κανονικό.

Δ4. Το σημείο Β ανήκει στην ίδια ζήτηση με το Δ (όπως δείξαμε στο πρώτο ερώτημα). Συνεπώς η γραμμική ζήτηση (ευθεία) μπορεί να υπολογιστεί από το σύστημα:

Δ5. Το σημείο Α ανήκει στην ίδια ζήτηση με τα Γ και Ε. Παρατηρούμε ότι τα τρία σημεία έχουν την ίδια συνολική δαπάνη καταναλωτών. Συγκεκριμένα το γινόμενο τιμής και ποσότητας είναι και στα τρία σημεία ίσο με 1.000. Αυτή η ιδιότητα ανήκει στην ¨ισοσκελή υπερβολή¨  που δίνεται από τη σχέση 

Με συνεργασία του φροντιστηρίου Ορόσημο.