Μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που… επεκτείνονται και στο Διαδίκτυο, επέβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας, το οποίο εξέδωσε μια σημαντική απόφαση σχετικά με την προσβολή προσωπικότητας με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι από τις φορές εκείνες που η Δικαιοσύνη καλείται να εφαρμόσει το υπάρχον νομικό «οπλοστάσιο» και να το επεκτείνει σε περιπτώσεις που σύγχρονες μορφές τεχνολογίας, όπως οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιούνται -κατά περίπτωση – ως μέσο προσβολής έννομων αγαθών.

Μια τέτοια ασυνήθιστη υπόθεση έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη, η οποία κλήθηκε να επαναπροσδιορίσει τα όρια προσέγγισης και επαφής μεταξύ των διαδίκων και στο Διαδίκτυο. Η ιστορία, όπως προκύπτει από τη δημοσιευμένη απόφαση, αφορά την παρενόχληση που φέρεται να έκανε μια γυναίκα σε έναν άντρα όχι μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο των τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και με μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και χρήση ψεύτικων λογαριασμών.

Ετσι, το δικαστήριο κρίνοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απαγορεύει με την απόφασή του στην εν λόγω γυναίκα να προσβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο την τιμή και την υπόληψη του αιτούντος. Και συγκεκριμένα ο δικαστικός λειτουργός αποφαίνεται ότι πρέπει να παύσει να επικοινωνεί μαζί του (διά ζώσης, τηλεφωνικά) και να τον προσεγγίζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων αλλά και να προβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στο Διαδίκτυο σε αναρτήσεις προσβλητικές της προσωπικότητάς του.

«Ολέθρια» σχέση

Η πρώτη γνωριμία έγινε μέσω Instagram και Facebook. Η μεταξύ τους σχέση όμως δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε σε αυτήν ο αιτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την άρνησή του να απαντήσει στις κλήσεις της, εκείνη φέρεται ότι άρχισε να ενοχλεί τους φίλους του και τα μέλη της οικογένειάς του και να δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φερόμενο χρήστη τον αιτούντα, στέλνοντας μηνύματα τόσο σε αυτόν όσο και σε φίλους και συναδέλφους του. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες του τελευταίου να την πείσει να σταματήσει να τον ενοχλεί και παρά την έκδοση προσωρινής διαταγής, η γυναίκα – κατά τα καταγγελλόμενα – συνέχισε την ίδια συμπεριφορά.

Το δικαστήριο στάθμισε όλη αυτή τη συμπεριφορά της γυναίκας, η οποία εκδηλωνόταν κυρίως μέσω των social media, και έκρινε ότι είναι προσβλητική για την προσωπικότητα του αιτούντος και «δη των ειδικότερων εκφάνσεών της επί της τιμής, της ιδιωτικής ζωής της σφαίρας του απορρήτου, που φορτίζει και διαταράσσει τον ψυχικό του κόσμο και του δημιουργεί προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική του ζωή».

Επιπλέον, με βάση και τα στοιχεία του φακέλου κρίθηκε ότι «ο κίνδυνος επαναλήψεως της κατά τα ως άνω συμπεριφοράς της καθ’ ης πιθανολογείται άμεσος και υπαρκτός» και για τον λόγο αυτόν το δικαστήριο αποφάσισε τη λήψη συγκεκριμένων ασφαλιστικών μέτρων. Και αυτά δεν αρκούσε να περιορίζονται μόνο στην απαγόρευση της προσωπικής ή τηλεφωνικής επαφής, όπως σε παλαιότερες πιο «παραδοσιακές» αποφάσεις… Ως εκ τούτου η απαγόρευση προσβλητικών σχολίων για το πρόσωπό του επεκτάθηκε και στο Διαδίκτυο. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν τηρηθεί η δικαστική απόφαση, προβλέπεται χρηματική ποινή 500 ευρώ και προσωπική κράτηση διάρκειας τριών μηνών, για κάθε παραβίαση της προαναφερομένης διάταξης.