Ήταν γνωστό, πλέον είναι και επίσημο! Ανοίγουν το Σάββατο 16 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται η απόφαση ελήφθη με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Οι οργανωμένες παραλίες είναι σε όλη την χώρα 515. Μεταξύ άλλων θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των επισκεπτών.

Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες είναι τα 4 μέτρα, ενώ ανά ομπρέλα θα υπάρχουν μέχρι και 2 ξαπλώστρες.

Το φαγητό θα είναι take away και απαγορεύεται το delivery αλλά και το αλκοόλ. Οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται από το προσωπικό μετά από κάθε χρήση.

Δείτε αναλυτικά πώς θα λειτουργούν οι παραλίες:

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα ενεργοποιούνται, σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ, οι ακόλουθοι τρεις ΚΑΔ:

93.29.11.00 – μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες

93.29.11.02 – υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών

93.29.11.05 – υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Πώς φτάσαμε στο άνοιγμα των πλαζ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ προκειμένου να μπορέσουν να βρεθούν κατά το δυνατό συντεταγμένα οι πολίτες που θα αναζητήσουν αυτή τη διέξοδο το Σαββατοκύριακο.

Είναι γεγονός πάντως ότι η κυβέρνηση δέχονταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα έντονες πιέσεις από τους δημάρχους των περιοχών όπου υπάρχουν οργανωμένες πλαζ οι οποίοι πρόσφεραν εγγυήσεις πως αν ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ δεν θα υπάρξουν καταστάσεις συνωστισμού.

Μάλιστα, προς επίρρωση των επιχειρημάτων τους, οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών επαναλάμβαναν την κατάσταση που επικράτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε ελεύθερες πλαζ χωρίς να τηρούν το παραμικρό μέτρο προστασίας.

Το θέμα λοιπόν εξέτασε λεπτομερώς η επιτροπή για τον νέο κοροναϊό από το υπουργείο Υγείας η οποία και τέλος αποφάσισε και εισηγήθηκε τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται πως στο αίτημα προς την κυβέρνηση για άμεσο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών πρωτοστάτησαν -μέσω MEGA- ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδος, στην Χαλκιδική, Μανώλης Καρράς, ενώ την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο δήμαρχος Γλυφάδας.

Και οι τρεις αιρετοί άρχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη, για την άμεση επαναλειτουργία των οργανωμένων παραλιών, αναμένοντας μάλιστα και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει.

Σήμερα το απόγευμα, μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι οδηγίες προς τους δημάρχους των περιοχών όπου υπάρχουν οργανωμένες παραλίες για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν οι διαχειριστές των πλαζ προκειμένου να υποδεχθούν με ασφάλεια τους λουόμενους.

Τσιόδρας: Σας κατανοούμε, αλλά…

Πάντως για το θέμα του συνωστισμού στις παραλίες είχε αναφερθεί και στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως υπάρχει μία κατανόηση, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως ήρθε η ώρα να αγνοούμε τον κίνδυνο και να υποτιμάμαι την κατάσταση.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα – μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους αλλά υπαρκτή – να κολλήσει κάποιος τον κοροναϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις.

«Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Βατόπουλος: Πώς πρέπει να κολυμπήσουμε – Τι να προσέξουμε στην άμμο

Οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέχουμε στις παραλίες, οργανωμένες και μη, έδωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής εξήγησε ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι συνωστισμός λόγω των σταγονιδίων και σε μικρότερο βαθμό οι χειραψίες και οι επιφάνειες. Δεν αποτελεί πρόβλημα, η άμμος, το νερό και ο αέρας. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει καθαριότητα στις ντουζιέρες.

«Καλό είναι άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους να μην έρχονται σε στενή επαφή», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος και τόνισε ότι το θέμα είναι κυρίως έξω στην παραλία καθώς μέσα στη θάλασσα οι άνθρωποι κρατούν πάντα μια απόσταση.

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ζώνες ωρών κατά τις οποίες θα πηγαίνουν στις παραλίες οι ηλικιωμένοι, τόνισε ότι τα σενάρια είναι διάφορα για την αποφυγή του συγχρωτισμού αλλά το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι να μην υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία.

«Στην πισίνα είναι πιο εύκολο», εξήγησε ο καθηγητής, καθώς ήδη ισχύουν κανόνες για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγχρόνως και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού τους.

Το στοίχημα του τουρισμού – Σε ποια νησιά εξετάζεται να επιτραπεί νωρίτερα η μετάβαση

Όλο και πιο έντονα έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της άρσης των περιορισμών μετακίνησης προς τα νησιά και η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί νωρίτερα η ελεύθερη μετακίνηση και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Το σενάριο που επικρατεί είναι ότι από την προσεχή Δευτέρα 18 Μαΐου, εκτός από τις μετακινήσεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις προς Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο Ύδρα και Σπέτσες, λόγω και της εγγύτητάς τους με την Αθήνα.

Για τα υπόλοιπα νησιά της Επικράτειας, ο σχεδιασμός μένει για την ώρα ως έχει, δηλαδή η μετακίνηση να επιτρέπεται από τις 25 Μαΐου.

Ακόμη ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί σχετική απόφαση, η οποία όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα ληφθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική καμπύλη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί η τουριστική περίοδος. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται γενική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων προοδευτικά από τις 25 Μαϊου και πάντα με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αντέξουν οι υγειονομικές δομές των νησιών.

Στις προθέσεις της Κυβέρνησης φέρεται να είναι και η επιτάχυνση για το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12 μηνης λειτουργίας το οποίο είχε οριστεί βάσει του αρχικού σχεδίου για την 1η Ιουλίου.

Οι νέοι κανόνες του ταξιδιού

Τα πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%.

Ανά καμπίνα θα υπάρχει ένας επιβάτης εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια. Η διάθεση των καμπινών των πλοίων θα γίνεται μόνο από το αφετήριο λιμάνι και όχι από τους ενδιάμεσους σταθμούς.

Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται.

Επίσης, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μην σταματάει καθόλου.

Επιπλέον η χρήση της μάσκας στα πλοία θα είναι υποχρεωτική.