Ο Περίανδρος ο Κορίνθιος, όταν ρωτήθηκε τι είναι ελευθερία, απάντησε: «Η τίμια συνείδηση».

Ηταν 11 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης και η Ευαγγελία Ράβδου ήταν στο πόστο της όπως κάθε μέρα εδώ και σχεδόν έξι μήνες, οπότε και ξεκίνησε να εργάζεται ως υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Εκείνο το πρωί ο τομέας της ήταν το Μοναστηράκι. Εκτός από την έλλειψη κόσμου (λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας), ήταν μια κανονική ημέρα στη δουλειά. Ομως όλα άλλαξαν όταν στα χέρια της βρέθηκε μια παρατημένη μαύρη τσάντα. Το περιεχόμενό της θα μπορούσε να της αλλάξει τη ζωή. Δεκαεννέα χιλιάδες ευρώ μετρητά, εξάλλου, ισοδυναμούν με τους μισθούς δύο ετών για τη 41χρονη με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ενημερώνει τον προϊστάμενό της, επόπτη του Α’ Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων Θοδωρή Μαντούβαλο. Σε λίγα λεπτά η τσάντα παραδίδεται σε αυτόν και εν συνεχεία στο ΑΤ Ακροπόλεως, από όπου γίνονται οι προβλεπόμενες κινήσεις για τον εντοπισμό του κατόχου του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού. Τα υπόλοιπα είναι λίγο ή πολύ γνωστά: Η σπάνια πράξη της Ευαγγελίας κάνει σε λίγα 24ωρα τον γύρο των ΜΜΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σπεύδει να τη συγχαρεί αλλά και να την ευχαριστήσει, ενώ η ίδια συνεχίζει ακούραστη και υπερήφανη τη δουλειά της.

«Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να τα κρατήσω επειδή δεν ήταν δικά μου», απαντάει με μια αφοπλιστική απλότητα όταν ρωτάται ποιες ήταν οι σκέψεις της μόλις διαπίστωσε το περιεχόμενο της σκούρας υφασμάτινης τσάντας (κάτι που τις τελευταίες δύο εβδομάδες συμβαίνει καθημερινά). «Σκέφτηκα τον άνθρωπο που έχασε τα λεφτά αλλά και πόση ανάγκη μπορεί να τα είχε. Αυτή η σκέψη με στενοχώρησε. Ισως να είναι χρήματα που προορίζονται για κάτι σημαντικό», λέει, προσθέτοντας πως δεν θα ήθελε ένα τέτοιο βάρος στη συνείδησή της.

Από μικρή στη βιοπάλη

Χαμογελώντας παραδέχεται πως δεν έχει αντικρίσει ποτέ ξανά τόσο πολλά χρήματα, όμως – αλήθεια – πόσοι να είναι οι άνθρωποι του μεροκάματου στη μεταμνημονιακή Ελλάδα που μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο; «Με τη δουλειά μου κερδίζω όσα μου είναι απαραίτητα για να ζω αξιοπρεπώς», ξεκαθαρίζει, παρότι ο δρόμος της ζωής της δεν ήταν ποτέ στρωμένος με κόκκινα χαλιά. Εχοντας μπει από μικρή στη βιοπάλη προσπαθεί πάντα να διευκολύνει τους ηλικιωμένους γονείς της, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Είτε ως υπάλληλος σε σουπερμάρκετ, είτε ως καθαρίστρια σε σπίτια ή σε δήμους (έχει εργαστεί και για τον Δήμο Νέας Σμύρνης στο παρελθόν) προσπαθούσε πάντοτε «να είναι σωστή» και να τιμάει τις αξίες τις οποίες κληρονόμησε από την οικογένειά της. Αλλωστε, όπως λέει, η δημοσιότητα που έχει λάβει η κίνησή της την εξέπληξε αλλά ταυτόχρονα τη γέμισε ελπίδα και ικανοποίηση. Κυρίως όμως χαίρεται με τη χαρά που έδωσε στους δικούς της ανθρώπους.

«Ο καθένας κρίνει με βάση τα δικά του κριτήρια τι θα έκανε σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Εγώ αυτό έκρινα ως σωστό και αυτό έκανα. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν με συνεχάρησαν για την κίνησή μου, όμως ήταν σίγουροι ότι θα πράξω κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο και οι συνάδελφοί μου. Πάντως, η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν σχεδόν όλοι – εκτός του στενού κύκλου μου – είναι αν φαντάζομαι τι θα μπορούσα να κάνω με αυτά τα λεφτά. Ειλικρινά δεν το έχω σκεφτεί. Δεν βρίσκω τον λόγο», προσθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κάτοχος της τσάντας εντοπίστηκε τελικά από τις Αρχές, μία εβδομάδα μετά, στις 23 Απριλίου, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν έχει ήδη παραλάβει τις 19.000 ευρώ που λίγο έλειψε να χάσει, ενώ ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει με τη 42χρονη δημοτική υπάλληλο ή κάποιον άλλον από τον Δήμο Αθηναίων. «Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τα εύρετρα και είναι κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί την Ευαγγελία. Πρώτη αυτή καθώς και όλοι εμείς οι υπόλοιποι στον Δήμο Αθηναίων που έχουμε επιστρέψει στην καθημερινότητα και στα καθήκοντά μας», λέει από την πλευρά του ο Θοδωρής Μαντούβαλος.

Εύσημα

Με τρεις δεκαετίες εμπειρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ίδιος, δεν θυμάται αντίστοιχο περιστατικό. «Εχουμε βρει και παλαιότερα προσωπικά αντικείμενα, τσάντες ή πορτοφόλια, αλλά ποτέ κάτι τόσο σημαντικό. Συνήθως είναι άδεια ή έχουν κλαπεί και μετά έχουν πεταχτεί», εξηγεί και δηλώνει υπερήφανος που η υφιστάμενή του αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα, ιδίως σε μια τόσο «σκοτεινή» περίοδο. «Είναι ένα παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που συγκινεί. Η ηθική ικανοποίηση που αισθανθήκαμε από την επίσκεψη του δημάρχου στον χώρο εργασίας μας και τα συγχαρητήριά του είναι για εμάς αρκετά. Το ίδιο ισχύει και για τον θαυμασμό που προκάλεσε η Ευαγγελία στο πανελλήνιο», συμπληρώνει.

«Η Ευαγγελία εργάζεται στην καθαριότητα του δήμου μας. Βρήκε μία τσάντα με 19.000 ευρώ και με τον επιστάτη συνάδελφό της, το παρέδωσαν στην Αστυνομία. Στην Ευαγγελία λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι για την τσάντα, αλλά γιατί στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλους μας. Οτι η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά και ο αλληλοσεβασμός είναι τα κλειδιά για μία καλύτερη κοινωνία», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κώστας Μπακογιάννης, παραθέτοντας και βίντεο από τη συνάντησή του με το πρόσωπο των ημερών, όπως χαρακτηρίζεται μεταξύ των συναδέλφων της η 41χρονη.