Η αλλαγή του χρώματος των δακτύλων του ποδιού ενδέχεται να είναι ένας τρόπος διάγνωσης της λοίμωξης Covid-19, καθώς αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε διαφορετικά ασυμπτωματικά και σοβαρά περιστατικά.

Αυτό υποστηρίζουν γιατροί οι οποίοι ασχολούνται με περιστατικά κοροναϊού, παρόλο που έως τώρα δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν το φαινόμενο, το λεγόμενο «covid toe».

«Συνήθως είναι επώδυνο όταν αγγίξει κανείς τα δάχτυλα και μπορεί να έχουν μια αίσθηση καψίματος» δήλωσε ο Δρ. Έμπινγκ Λότενμπαχ, επικεφαλής της μολυσματικής ασθένειας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

Ο Λότενμπαχ δήλωσε στη USA Today πως εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι διαφορετικά θα μπορούσαν να ήταν ασυμπτωματικοί ή να είχαν βρεθεί αρνητικοί στα πρώτα στάδια του ιού.

Όμως, σύμφωνα με την Σούζαν Γουίλκοξ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης όπως ανέφερε στο USA Today ακόμη και πιο σοβαρά ασθενείς με κοροναϊό παρουσίασαν αυτό το σύμπτωμα, τονίζοντας πως είναι πιο συχνό σε ασθενείς με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

Σε τι μπορεί να οφείλονται τα μοβ ή μπλε στίγματα

Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για το μοβ ή μπλε χρώμα στα δάχτυλα των ποδιών, σύμφωνα με τον Λότενμπαχ: Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια τοπική φλεγμονώδης απόκριση στη λοίμωξη που εμφανίζεται στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών ενός ασθενούς, ή να είναι ένας θρόμββος αιμοφόρων αγγείων – κάτι που φυσικά, απαιτεί περισσότερη έρευνα. Σύμφωνα με την Γουίλκοξ, τα μπλε και μοβ δάχτυλα στα πόδια εμφανίζονται επίσης σε ασθενείς με σοβαρή γρίπη ή ιογενή πνευμονία.

Πάντως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν έχει γίνει ακόμη οριστική έρευνα για τα covid toe, οπότε όλες οι εξηγήσεις και τα στοιχεία είναι ακόμη ανέκδοτα σε αυτό το σημείο.

Αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα συμπτώματα

Τα κοινά, και επιβεβαιωμένα, συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός, η κόπωση, ο ξηρός βήχας ενώ κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν φαγούρα και πόνο, ρινική καταρροή, πονόλαιμο και διάρροια.

Γενικά, χρειάζονται 5 έως 6 ημέρες από την στιγμή της μόλυνσης έως ότου κάποιος εμφανίσει συμπτώματα της νόσου, αν και μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες ενώ ορισμένα κρούσματα είναι εντελώς ασυμπτωματικά.