Στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα οι βρετανοί βουλευτές, μετά τη διακοπή εργασιών για το Πάσχα. Τα έδρανα είναι σχεδόν άδεια, μεγάλες οθόνες έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά στο πάνω διάζωμα, ώστε οι βουλευτές να μπορούν να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις μέσω zoom.

«Το 1349, τη χρονιά της Μαύρης Πανώλης, η Βουλή ανέστειλε τη λειτουργία της. Τώρα, χάρη στην τεχνολογία συνεχίζουμε. Έτσι, ακόμη και εγώ, μπορώ να αναχωρήσω από το 1349», είπε ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ. Ο εκκεντρικός βουλευτής των Τόρις διασκέδαζε την κριτική για παρελθοντολαγνεία που συχνά του επισυνάπτουν. Η βρετανική Βουλή είναι το ιδανικό μέρος για όσους αποθεώνουν το παρελθόν. Το 1349 ο θεσμός μετρούσε ήδη περίπου εκατό χρόνια λειτουργίας.

Η εισαγωγή του zoom αποτελεί μία στιγμή εθνικής υπερηφάνειας, ένδειξη ότι οι θεσμοί της χώρας έχουν συνέχεια και ικανότητα προσαρμογής σε απρόβλεπτες συνθήκες. Η Βρετανία έχει απεγνωσμένα ανάγκη αυτή την ανάγνωση, ενώ βλέπει το δάχτυλο του πλανήτη να τη σημαδεύει για την αμφιλεγόμενη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και ο νέος αρχηγός

Ανάμεσα στους βουλευτές που μπήκαν στην αίθουσα ήταν και ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης Κίερ Στάρμερ, για την πρώτη του εμφάνιση στην ώρα του πρωθυπουργού. Απέναντί του στάθηκε ο Ντόμινικ Ράαμπ, υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής του Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο τελευταίος αναρρώνει από τον κορωνοϊό. Τρία μέτρα χωρίζουν τα αντικριστά έδρανα του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την παράδοση, η απόσταση ανάμεσα στους δύο επικεφαλής είναι τόση ώστε τα ξίφη τους να μην ακουμπήσουν, αν τα προτάξουν ταυτόχρονα. Η απόσταση βόλεψε, αφού καλύπτει και το όριο των δύο μέτρων για τον κορωνοϊό.

Μία άλλη, πρόσφατη παράδοση έσπασε όμως χθες στην ώρα του πρωθυπουργού. Ήταν η πρώτη φορά από το 2015 που ακούσαμε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να κάνει πραγματικό διάλογο, και να μην επιστρέφει μετά από κάθε απάντηση του πρωθυπουργού στο γραμμένο κείμενό του, όπως μηχανικά έκανε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Στάρμερ ρώτησε όλες τις δύσκολες ερωτήσεις για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και τα διαγνωστικά τεστ. Δεν ανέβασε τους τόνους, αλλά φάνηκε πως εκείνος ρωτάει, οι άλλοι απαντάνε. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης: να φανεί ότι εκείνος οδηγεί τη συζήτηση με την κυβέρνηση. Ο Στάρμερ ρώτησε επίσης τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις δομές κοινωνικής πρόνοιας. Ο Ράαμπ δεν τον γνώριζε.

«Ειδοποιώ τον υπουργό ότι θα επανέλθω την επόμενη εβδομάδα», είπε ο αρχηγός των Εργατικών. Η ερώτηση δεν ήταν τυχαία, οι θάνατοι ασθενών στα γηροκομεία ή άλλες δομές φιλοξενίας στη Βρετανία μπορεί να ανεβάζουν ήδη τον αριθμό των νεκρών στους 41.000, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Αμέσως μετά το τέλος των ερωτήσεων, το Εργατικό Κόμμα δημοσιοποίησε τα ονόματα των επιχειρήσεων που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν σε προστατευτικό εξοπλισμό, αλλά δεν έλαβαν ποτέ απάντηση από την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι άρχισε να λειτουργεί μεθοδικά. Τώρα μένει να ανακάμψει και ο πρωθυπουργός ώστε, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, η πολιτική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσει κάποια μορφή κανονικότητας.