Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι τραγική. Τα κρούσματα του κοροναϊού ξεπέρασαν τα 207 χιλιάδες, με πάνω από 19 χιλιάδες να επιβεβαιώνονται σε μόλις εικοσιτέσσερις ώρες.

Ακόμα, οι θάνατοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αφού οι 556 του τελευταίου εικοσιτετραώρου ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 4,609.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον η τρίτη χώρα σε θανάτους παγκοσμίως, ενώ θεωρείται πλέον το επίκεντρο της πανδημίας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική, με πολλούς από πους γιατρούς να βγαίνουν και να μιλούν δημόσια για τον Γολγοθά που περνούν κάθε μέρα για να νοσηλεύσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Απειλούν με απόλυση τα νοσοκομεία

Ο Ντοναλντ Τραμπ την ίδια στιγμή πουλάει… τρέλα λέγοντας πως θα θεωρείται επιτυχία αν η χώρα έχει κάτω από 200.000 νεκρούς, ενώ συνεχίζει να λέει πόσο καλή δουλειά έχει κάνει στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Για να μην… χαλάσει αυτό το αφήγημα φαίνεται πως τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να λαμβάνουν απάνθρωπες τακτικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, νοσοκομεία στις ΗΠΑ απειλούν να απολύσουν γιατρούς και νοσηλευτές που δημοσιοποιούν τις συνθήκες εργασίας τους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι απειλές έγιναν πράξεις…

Ένα παράδειγμα είναι αυτό της Ming Lin, γιατρού σε ΜΕΘ στην Ουάσιγκτον, η οποία δήλωσε ότι απολύθηκε γιατί έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα αναφορικά με ένα post της στο Facebook, στο οποίο περιέγραφε γιατί θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής ο προστατευτικός εξοπλισμός και τα τεστ για τον κοροναϊό.

Στο Σικάγο, μια νοσηλεύτρια απολύθηκε αφότου έστειλε email σε συναδέλφους, στο οποίο δήλωνε ότι ήθελε να φορά περισσότερο προστατευτικές μάσκες κατά την εργασία της.

Στη Νέα Υόρκη, υπάλληλοι προειδοποιήθηκαν ότι θα σταματήσει η σύμβασή τους, αν μιλήσουν στα ΜΜΕ χωρίς εξουσιοδότηση.

«Τα νοσοκομεία φιμώνουν νοσοκόμες και άλλους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, σε μια προσπάθεια να περισώσουν την εικόνα τους», καταγγέλλει εκπρόσωπος της ένωσης νοσοκόμων της Ουάσιγκτον. «Είναι εξοργιστικό».

Τα νοσοκομεία, σημειώνει το Bloomberg, παραδοσιακά έχουν αυστηρούς κανόνες σε θέματα μίντια, για να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα ασθενών, ζητώντας από το προσωπικό να μιλά σε ΜΜΕ μόνο μέσω επίσημων γραφείων Τύπου. Η πανδημία, όμως, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πουν στο κοινό τι πραγματικά συμβαίνει με τον κοροναϊό.

Θυμίζει την ιστορία με τον κινέζο γιατρό

Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνα, ένας από τους πρώτους συναγερμούς για τον κορωνοϊό σήμανε όταν ένας γιατρός μίλησε για έναν μυστηριώδη νέο ιό σε online chatroom στα τέλη Δεκεμβρίου.

Επιπλήχτηκε και αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση της αστυνομίας ότι το post ήταν παράνομο.

Αργότερα κόλλησε τον ιό από ασθενή και έχασε τη ζωή του…