Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», «Ο Αγώνας στη θάλασσα», «Ανθολόγιο» & «Down Town»

Οι Ηρωες της Ελληνικής Επανάστασης

·         Πρωτογενές ερευνητικό υλικό

·         Χρονολόγιο

·         Χάρτες και ξεχωριστό τμήμα τεκμηρίων

·         Πλούσια εικονογράφηση

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Ο Αγώνας στη Θάλασσα

Κανάρης, Κουντουριώτης, Τομπάζης

Καραβοκύρηδες και πυρπολητές.

Η συμβολή του ναυτικού στην Επανάσταση του 1821

Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά: η θαλάσσια απειλή των Οθωμανών

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης κατείχε τον πιο παραδοσιακό, αλλά και ιδιόρρυθμο ρόλο του κυβερνήτη πυρπολικού πλοίου.

Οι αδελφοί Τομπάζη είχαν περισσότερο οργανωτικό και ηγετικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις και ήταν και εκείνοι που βρέθηκαν στο μεταίχμιο ανάμεσα στους παλαιότερους τρόπους πολέμου στη θάλασσα και στην οργανωμένη ναυμαχία που στηρίζεται σε ένα κέντρο αποφάσεων, μια συγκεκριμένη διάταξη των πλοίων και ένα σχέδιο δράσης.

Ο Λάζαρος Κουντουριώτης, σπάνια έπαιρνε μέρος στις συγκρούσεις και καθοδηγούσε τη συμμετοχή της Υδρας στον Αγώνα από τα μετόπισθεν, διατηρώντας τον πιο «πολιτικό» ρόλο στα πολεμικά γεγονότα.

Μαζί

Ανθολόγιο

Ε’ & Στ’ Δημοτικού

Το βιβλίο-σταθμός της σύγχρονης ελληνικής εκπαίδευσης, που διδάχτηκαν γενιές και γενιές!

Το θρυλικό βιβλίο με ποιήματα, παραμύθια, και αποσπάσματα έργων κορυφαίων συγγραφέων, που βοήθησε τους μαθητές να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και να αναπτύξουν τη σκέψη και να καλλιεργήσουν τον γραπτό και προφορικό λόγο τους!

Φρεσκοτυπωμένο βιβλίο, μυρωδιά από μελάνι στο ξεφύλλισμα των σελίδων του, ανυπομονησία για την ανάγνωση του περιεχομένου του. Οι αναμνήσεις που ανακαλεί το τρίτομο Ανθολόγιο του 1975 στους σημερινούς ενήλικες οι οποίοι υπήρξαν οι μαθητές που στην αρχή της σχολικής χρονιάς έπαιρναν στα χέρια τους το «Ανθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού» είναι για όλους, λίγο πολύ, παρόμοιες. Τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού δημιουργούν αισθήματα νοσταλγίας για το παρελθόν το οποίο οι άνθρωποι έχουμε μάλλον την τάση να εξιδανικεύουμε. Λίγα ωστόσο έχουν αγαπηθεί όσο το Ανθολόγιο. Γενιές ολόκληρες παιδιών ανά την Ελλάδα έσπευδαν να διαβάσουν τα κείμενά του, σε εποχές όπου δεν ήταν διόλου αυτονόητη η παιδική βιβλιοθήκη σε όλα τα σπίτια, σε καιρούς κατά τους οποίους δεν είχαν όλα τα παιδιά την πολυτέλεια να ακονίζουν το μυαλό και τη φαντασία τους με τις λέξεις σπουδαίων δημιουργών. Και είναι ασφαλώς αυτή η δημοκρατική διάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης: να προσφέρει τη χαρά τη γνώσης στον κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από το εάν ζει σε αστικό κέντρο ή στην επαρχία, άσχετα από την κοινωνική του τάξη ή το οικονομικό στάτους της οικογένειάς του.

Η εμφάνιση του Ανθολογίου στο δημοτικό σχολείο της Μεταπολίτευσης εντασσόταν στον αέρα ανανέωσης που φυσούσε στην Ελλάδα στην προσπάθεια αφενός του αστικού εκσυγχρονισμού της χώρας η οποία, αισιόδοξη, προχωρούσε προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, και αφετέρου της μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης, σε μια χώρα όπου το ¼ των πολιτών της ήταν λειτουργικά αναλφάβητοι. Το Σύνταγμα του 1975 ανήγε τη δωρεάν παιδεία σε «δημόσιο αγαθό» και δικαίωμα όλων των Ελλήνων, επέκτεινε την υποχρεωτική εκπαίδευση από τα έξι χρόνια στα εννιά και καθιέρωνε τη δημοτική ως τη γλώσσα της εκπαίδευσης, βάζοντας έτσι τέλος στο ακανθώδες «γλωσσικό ζήτημα», τη φλογερή διαμάχη ανάμεσα στους υπερασπιστές της καθαρεύουσας και στους δημοτικιστές, που ταλαιπώρησε επί δύο ολόκληρους αιώνες τον πνευματικό κόσμο, γενικότερα, και την εκπαίδευση, ειδικότερα. Το άρθρο 16 του Συντάγματος του 1975 ως σκοπό της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τη διάπλαση των Ελλήνων «ως ελευθέρων και υπευθύνων πολιτών».

Στο σχολείο, εισέρχονταν και συνδυάζονταν δημιουργικά στο ίδιο βιβλίο ο Διγενής Ακρίτας μα και ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Φώτης Κόντογλου, ο Αγγελος Τερζάκης, ο Ηλίας Βενέζης και ο Αγγελος Βλάχος μα και ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης μα και ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Γιάννης Μακρυγιάννης μα και η Μαρία Ιορδανίδου και η Ελλη Αλεξίου, ο Λορέντζος Μαβίλης μα και ο Δημήτρης Ψαθάς, η Πηνελόπη Δέλτα μα και η Λιλίκα Νάκου, η Αλκη Ζέη και η Αγγελική Βαρελλά. Και μόνο με την παράθεση των παραπάνω ονομάτων καθίσταται φανερό ότι δεν ανθολογούνται αυστηρά κείμενα ειδικά γραμμένα για παιδιά, αλλά κείμενα τα οποία θεωρούνται κατάλληλα για την παιδική ηλικία, κάτι που σήμερα ίσως χρειάζεται να ξαναθυμηθούμε όσοι ενδιαφερόμαστε να εμπλουτίσουμε βιβλιοθήκες που απευθύνονται σε παιδιά, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τον συναισθηματικό και ψυχικό τους κόσμο, τον λόγο και τη φαντασία τους.

Και

Down Town

Το πιο επιδραστικό ελληνικό περιοδικό

«Μένουμε Σπίτι».

Οπως και οι διάσημοι Ελληνες, που μας έστειλαν φωτογραφίες από το σπίτι τους

Ο Κοσμάς Κουμιανός φωτογραφίζει την άδεια Αθήνα, μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, απαθανατίζοντας πώς είναι μέρη που μέχρι τώρα βλέπαμε συνήθως μόνο με κόσμο

Γνωστοί έλληνες συγγραφείς γράφουν αποκλειστικά για το DownTown, ιστορίες εμπνευσμένες από την κατάσταση που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – το προφίλ της και τα πρώτα δείγματα «δράσης» μετά την ορκωμοσία της

Τρεις ειδικοί από διαφορετικούς τομείς εξηγούν πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Η έκδοση του Ημερολογίου της Βασίλισσας Φρειδερίκης φωτίζει άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή της

Φωτογραφίες από το πλούσιο αρχείο του περιοδικού και η ιστορία του

Εστιατόρια που κάνουν delivery φέρνουν γεύματα υψηλών απαιτήσεων στο σπίτι μας

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90

(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Ο Αγώνας στη θάλασσα»: €0,85 και «Ανθολόγιο Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού»: €0,55)