Η Ολλανδία απέσυρε εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες που εισήχθησαν από την Κίνα αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν ελαττωματικές, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το Σάββατο.

Οι ολλανδικές αρχές έλαβαν 1.3 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα στις 21 Μαρτίου και διένειμαν μερικές από αυτές στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που αγωνίστηκαν κατά της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας COVID-19.

Ανακοινώσεις για τις μάσκες και τον εξοπλισμό

Αλλά το υπουργείο Υγείας «έλαβε ένα μήνυμα ότι, κατά την επιθεώρηση, η ποιότητα αυτής της αποστολής δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα», ανέφερε σε δήλωση που απέστειλε στο Euronews.

«Μια δεύτερη δοκιμή απέδειξε επίσης ότι οι μάσκες προσώπου δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας. Έχει πλέον αποφασιστεί να σταματήσει η χρήση ολόκληρης αυτής της αποστολής».

Οι μάσκες είχαν πιστοποίηση ΚΝ95 που υποδεικνύει ότι πρέπει να φιλτράρουν πάνω από το 95% των σωματιδίων. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS, η ανάκληση αφορά 600.000 μάσκες.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι «οι νέες αποστολές θα λάβουν επιπλέον τυποποιημένες δοκιμές». Η Ολλανδία έχει μέχρι στιγμής αναφέρει 10.866 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου κοροναϊού και 771 θανάτους.

Δεν είναι η μόνη χώρα που εισήγαγε ελαττωματικό ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η Ισπανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επιστρέψει 640.000 πακέτα τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού που είχε αγοράσει από μια κινεζική εταιρεία, αφού οι δοκιμές σε μια ήδη εισαγόμενη παρτίδα είχαν βρει ότι έχουν ποσοστό ανίχνευσης 30%.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι τα πακέτα ήταν πιστοποιημένα με CE – υποδεικνύοντας συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα – και ότι αγοράστηκαν μέσω ισπανικού ενδιάμεσου φορέα.

Ωστόσο, η κινεζική πρεσβεία στη Μαδρίτη δήλωσε στο Twitter ότι η Shenzen Bioeasy Biotechnology, ο κατασκευαστής των κιτ, δεν είχε λάβει επίσημη άδεια από τις αρχές της χώρας για να πουλήσει ιατρικά προϊόντα.

Πηγή: euronews.com