Αλλαγή πολιτικής ατζέντας επιβάλλει στην Ευρώπη η πανδημία του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας το Μεταναστευτικό και οι αποφάσεις που προγραμματίζονταν να ληφθούν στη σκιά της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία στον Εβρο περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ενδεικτικό είναι ότι και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί επίσης με τηλεδιάσκεψη, θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τον περιορισμό του κορωνοϊού, με τη μεταναστευτική κρίση να βγαίνει από την ατζέντα.

Την ίδια στιγμή με απόφαση του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας, έχουν ανασταλεί από την περασμένη εβδομάδα, προσωρινά, όλες οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων. Την πανδημία αξιοποίησε και η Αγκυρα, η οποία έχει ήδη ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές ότι σταματά να δέχεται επιστροφές μεταναστών μέχρι νεωτέρας.

Η Αγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κλείνει τα χερσαία σύνορα της με την Ελλάδα, κάτι που ωστόσο δεν προαναγγέλλει και εκτόνωση της κρίσης. Το ερώτημα είναι εάν η Τουρκία θα συνεχίσει να παρακινεί πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, παρά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και αν μετά τον Εβρο θα αρχίσει εκ νέου να πιέζει με αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΚΟ την Παρασκευή, οι τουρκικές αρχές φέρονται να αποφάσισαν την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό που ήταν εγκλωβισμένοι στο Παζάρκουλε, για λόγους δημόσιας υγείας.

Θύμα το νέο Σύμφωνο

Προσωρινό «θύμα» της πανδημίας είναι και το σχέδιο για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι η επίσπευση του αυτή την περίοδο, εν μέσω πανδημίας, ίσως να μην ήταν σοφή κίνηση, αφού θα προκαλούσε άμεση αντίδραση και ισχυροποίηση των πιο συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη και ίσως να οδηγούνταν σε αποτυχία. Ως εκ τούτου και αυτό τίθεται σε αναμονή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανησυχία στην Αθήνα για το αν η πανδημία θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης ως ένα μέσο για επ’ αόριστον παύση των μετεγκαταστάσεων και προσπάθεια όλο το βάρος του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού από εδώ και στο εξής να σηκώσει η Ελλάδα, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στη χώρα, είναι έντονη. Διπλωματικές πηγές διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της, ώστε το Μεταναστευτικό να μην παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, αλλά να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση. Τονίζουν δε ότι ο εκβιασμός από την πλευρά της Τουρκίας και η προκλητικότητα δεν έχει τερματιστεί και προειδοποιούν ότι οι όποιες εξελίξεις δεν αφορούν διμερές ζήτημα Αθήνας – Αγκυρας, αλλά είναι ευρωπαϊκό θέμα.