Σε δόσεις μόλις δύο γραμμαρίων μπορεί να είναι θανατηφόρα η χλωροκίνη, το φάρμακο που ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι πιθανή θεραπεία για  τον κοροναϊό, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στην Κίνα, οι αρχές πρότειναν με οδηγίες που εξέδωσαν τον Φεβρουάριο να χορηγηθεί το φάρμακο κατά της ελονοσίας για την θεραπεία ασθενών του κοροναϊού. Εντός λίγων ημερών όμως, προειδοποίησαν τους γιατρούς για τις φονικές παρενέργειες του και περιόρισε τη χρήση του.

Αυτό έγινε αφότου στα τοπικά μέσα καταγράφηκε ότι μια μελέτη του Wuhan Institute of Virology έδειξε πως το φάρμακο μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικα στον οποίο θα χορηγηθεί για θεραπεία δόση μόλις διπλάσια της προτεινόμενης. Η τελευταία είναι ένα γραμμάριο.

Δεδομένου ότι το φάρμακο δεν έχει την έγκριση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ για να χορηγηθεί κατά του Covid-19, η κινεζική εμπειρία μπορεί να είναι χρήσιμη, σημειώνει το πρακτορείο.

H χλωροκίνη περιλαμβάνονταν στην πρώτη ομάδα θεραπειών που δοκιμάστηκε από κινέζους επιστήμονες και η οποία βρέθηκε αποτελεσματική στον περιορισμό του νέου κοροναϊού. Δοκιμές σε 130 ασθενείς έδειξαν την ικανότητά της να μειώσει την σοβαρότητα της ασθένειας και να επιταχύνει την εκκαθάριση του ιού από τον οργανισμό, σύμφωνα με το αρμόδιο κινεζικό υπουργείο.

Το φωσφορικό άλας χλωροκίνης συστάθηκε επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου για την θεραπεία του Covid-19 σε οδηγίες της αρμόδιας εθνικής κινεζικής αρχής, μαζί με λίγα άλλα φάρμακα, όπως το Kaletra και το arbidol ως θερεπευτικά εργαλεία. Πρότεινε θεραπεία χλωροκίνης για τους ενήλικες η οποία πρέπει να είναι κάτω των 10 ημερών και ημερήσια δόση 500mg (μισό γραμμάριο) δυο φορές την ημέρα.

Την παραπάνω πρόταση σύντομα ακολούθησε προειδοποίηση. Όπως έγραψε η κινεζική εφημερίδα The Paper, δυο ημέρες μετά οι αρχές της Χουμπέι (απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία) ζήτησαν από τα νοσοκομεία να παρακολουθούν στενά και αμέσως να αναφέρουν, οποιεσδήποτε παρενέργειες της χλωροκίνης.

Στις 29 Φεβρουαρίου οι αρχές αλλάξαν τις οδηγίες: το φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί σε εγκύους, όσους έχουν καρδιακές παθήσεις, ασθένειες του νεφρού αλλά και σε όσους λαμβάνουν αντιβίωση (azithromycin και steroid). Μπορεί να δοθεί μόνο σε ασθενείς μεταξύ 18 και 65 ετών και μόνο επτά ημέρες. Ασθενείς με βάρος άνω των 50 κιλών μπορούν να πάρουν τη δόση των 500mg δυο φορές την ημέρα, ενώ όσοι ζυγίζουν λιγότερο μόνο μια δόση την ημέρα μετά την δεύτερη ημέρα θεραπείας.

Χαρακτηριστικό του πόσο επικίνδυνο είναι το φάρμακο είναι το ότι όπως γράφει η The Paper, μια γυναίκα πήρε 1,8 γραμμάρια (παρήγγειλε το φάρμακο διαδικτυακά) και κατέληξε στην εντατική με καρδιακά προβλήματα.