Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία φαρμάκου, το οποίο θα καταπολεμήσει τον νέο κοροναϊό  έκαναν Ολλανδοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, εντόπισαν αντίσωμα του νέου κοροναϊού, το οποίο μπορεί να δείξει τον δρόμο για την ανίχνευση και την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλείται.

Ήδη έχουν ξεκινήσει τεστ και δοκιμές σε ανθρώπους. Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο αποτελεί ένα ακόμα ελπιδοφόρο μήνυμα στη μάχη που δίνει η επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να βρεθεί το φάρμακο για τον νέο κοροναϊό.

Πάντως, ο καθηγητής κυτταρικής βιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας Frank Grosveld, δηλώνει πολύ αισιόδοξος. Σε συνέντευξή του αναφέρεται σε λεπτομέρειες για το πως η ανακάλυψη αυτή, μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή φαρμάκου και στη συνέχεια στη δημιουργία εμβολίου.

Ενδεικτικά, στη συνέντευξή του αναφέρει:

«Έχουμε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με ένα αντίσωμα που είχαμε ήδη απομονώσει πριν από την τρέχουσα πανδημία και το οποίο αλληλεπίδρασε με διάφορους κοροναϊούς. Το αντίσωμα αποτρέπει τον ιό από το να είναι σε θέση να μολύνει και μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην ανίχνευσή του».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί τους;

Προσπαθούμε τώρα να βρούμε μια φαρμακευτική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να παράγει το αντίσωμα σε μεγάλη κλίμακα ως φάρμακο. Προτού να διατεθεί στο εμπόριο, το αντίσωμα πρέπει να περάσει από εκτεταμένη φάση ανάπτυξης και να δοκιμαστεί για τοξικολογικές ιδιότητες. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από την ανάπτυξη του ως φάρμακο, θέλουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το αντίσωμα για να δημιουργήσουμε ένα διαγνωστικό τεστ: ένα τεστ που ο καθένας θα μπορεί να κάνει από το σπίτι του, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να ανακαλύψουν εάν έχουν λοίμωξη ή όχι.»

Πόσο μοναδικό είναι αυτό το εύρημα;

Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο αντίσωμα που εμποδίζει τη μόλυνση. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει φάρμακο στην αγορά. Μια τέτοια εύρεση είναι πολύ σπάνια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου δούλεψα πολύ πάνω στη λειτουργία των γονιδίων: πώς ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται τα γονίδια, ποια είναι η δομή του γονιδιώματός μας; Ευτυχώς, ήμουν, επίσης, σε θέση να κάνω μια σειρά από ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα που με έκανε να νιώσω ότι προχωρούσαμε πραγματικά. Αλλά η έρευνα αυτή αφορούσε κυρίως την κατανόηση και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Αυτό το αντίσωμα αφορά μόνο την εφαρμογή.

Έτσι έχετε τώρα τη λύση;

Εάν σε έναν ασθενή χορηγηθεί το αντίσωμα, αναμένεται, όπως προσδοκούμε, η μόλυνση να σταματήσει. Και έτσι μπορεί να δώσει στον ασθενή την ευκαιρία να αναρρώσει. Αλλά η πρόληψη είναι φυσικά η καλύτερη θεραπεία: μια πραγματική λύση είναι συνεπώς ένα εμβόλιο, άλλοι εργάζονται σε αυτό. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί εύκολα να διαρκέσει δύο χρόνια. Το φάρμακό μας, αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νωρίτερα. Αλλά θα είναι πιο ακριβή η παραγωγή.

Ένα εμβόλιο αποτελείται συνήθως από μια πρωτεΐνη που προέρχεται από έναν ιό ή έναν νεκρό ιό. Εάν το βάλετε σε ανθρώπους ή ζώα, θα κάνουν αντισώματα εναντίον του. Αυτό δημιουργεί τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, που θυμούνται αυτά που έχουν ξαναδεί. Αν ο ιός προσπαθήσει να εισέλθει στο σώμα, αυτά τα κύτταρα μνήμης μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτό και να αποκρούσουν τον ιό. Ένα αντίσωμα δρα ως φάρμακο, αλλά ο ασθενής δεν παράγει μόνος του τα αντισώματα. Εάν δημιουργηθεί το φάρμακο, θα λειτουργήσει ως λύση για λίγες εβδομάδες. Θα είναι αρκετό για ανάκαμψη, αλλά πιθανώς να μην αντιμετωπίζει τον ιό για πάντα. Είναι καλύτερα αν ο ασθενής αναπτύξει τα δικά του αντισώματα.

Τι πιστεύετε για την τρέχουσα προσέγγιση στις Κάτω Χώρες;

Είμαστε πολύ χαλαροί και δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Για παράδειγμα, στην αρχή υπήρξαν πολύ λίγα τεστ και λίγοι περιορισμοί, ενώ μπορούσαμε να δούμε τι συμβαίνει στην Κίνα και στη συνέχεια στην Ιταλία.

Το τεστ που θα αναπτύξετε θα λύσει ορισμένα προβλήματα από αυτά;

Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό και μάλιστα ένα φτηνό πρώτο τεστ έχει ήδη παραχθεί στην Κίνα, αλλά δεν ξέρω σε τι ποσότητα είναι σε θέση να δημιουργήσουν. Τους ζήτησα να στείλουν κάποια τεστ για να τα δοκιμάσουμε, αλλά η απαγόρευση των πτήσεων από την Κίνα το κάνει δύσκολο. Η διεξαγωγή ενός τεστ μπορεί να είναι ταχύτερη από την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, διότι μια τέτοια εξέταση δεν χρειάζεται να διερευνηθεί εξίσου καλά με το φάρμακο. Δεν είναι κάτι που χορηγείται σε έναν ασθενή και λειτουργεί σχεδόν το ίδιο με ένα τεστ εγκυμοσύνης. Δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει το τεστ στο τέλος.

Πηγή : www.erasmusmagazine.nl