Στα 464 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊου στη χώρα μας μετά την επιβεβαίωση 46 νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού που μαστίζει τη χώρα μας από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρα.

Τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά «ορφανά» κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 72.

Από τους ασθενείς νοσηλεύονται 78 και 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 68 έτη, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών σε ΜΕΘ είναι τα 69 έτη.

Οι νεκροί από την επιδημία στη χώρα αυξήθηκαν σε έξι.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και πάλι στην έρευνα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα, στην οποία υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα αγγίζει τα 2.000 με 3.000.

Εξαντλητική η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων

Με νέες αιχμές κατά όσων κινδυνολογούν, αλλά και επικρίνουν τον τρόπο που δρουν οι αρμόδιοι φορείς ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική, όχι δειγματοληπτική. Από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας. Επενδύουμε περισσότερο στην ενίσχυση αυτής της στρατηγικής. Αυτό είναι το ορθό επιστημονικά».

Όσον αφορά στις κατηγορίες ότι δεν επαρκούν τα τεστ και ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων παραμένει «μυστικός», χωρίς να τις αρνηθεί, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε απλά ότι: «Παρακολουθούμε την επιδημία» όσο πιο καλά μπορούμε.

Πάντως από την Τρίτη, στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ θα υπάρχει καθημερινά λεπτομερής αναφορά για τους ασθενείς με σοβαρά κρούσματα της νόσου.

H σχέση του πυρετού με τη θνησιμότητα του κοροναϊού

Επικαλούμενος τα διεθνή δεδομένα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον πυρετό, λέγοντας ότι σύμφωνα με έρευνα, ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά ταυτόχρονα συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα θανάτου.

«Αυτό δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας γι’ αυτόν τον ιό», τόνισε.

Οργή Τσιόδρα για τα πλοία: Δεν μπορεί να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου

Μιλώντας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα τόνισε ότι επενδύουμε περισσότερο στην ενίσχυση της στρατηγικής, με ελέγχους και με προστασία των πολιτών.

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας άφησε αιχμές για την εικόνα που παρουσιάζουν τα καράβια.

«Δεν μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου με άπειρο κόσμο να συρρέει στα νησιά. Υπονομεύει την όλη προσπάθεια», τόνισε.

Ελπίδες για εμβόλιο

Στις θετικές ειδήσεις της ημέρας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε την γέννηση του υγιούς μωρού από μητέρα θετικη στον κοροναϊό, αλλά και την πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο που ξεκίνησε στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από