Ο Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, πήρε τον έλεγχο της αναμέτρησης για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, με αποφασιστικό τρόπο, επικεφαλής μιας, όπως όλα δείχνουν, ισχυρής πολυφυλετικής συμμαχίας στις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες. Ετσι τέθηκε  σε δεύτερο πλάνο ο αντίπαλός του Μπέρνι Σάντερς και ολοκληρώθηκε η γοργή μεταμόρφωση του 77χρονου Μπάιντεν από έναν αδύναμο, αρχικά, υποψήφιο, σε εκείνον που, εκτός απροόπτου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Κινητοποιώντας τις ίδιες ομάδες των ψηφοφόρων που του έδωσαν σημαντικές νίκες τη Σούπερ Τρίτη, ο Μπάιντεν κέρδισε το σημαντικό Μίσιγκαν, αλλά και το Αϊνταχο, το Μιζούρι και το Μισισιπί βασιζόμενος στους Αφροαμερικανούς αλλά και σε μεγάλες ομάδες λευκών ψηφοφόρων που ζουν σε προάστια ή αγροτικές περιοχές. Μιλώντας από τη Φιλαδέλφεια, ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι ο αγώνας για την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο μόλις αρχίζει. «Μόλις πριν από μια εβδομάδα, πολλοί αναλυτές διακήρυτταν ότι αυτή η υποψηφιότητα είναι νεκρή. Τώρα είμαστε εντελώς ζωντανοί», τόνισε. «Αν και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, μοιάζει σαν να έχουμε ακόμα να ζήσουμε άλλη μια πολύ ωραία νύχτα».

Οι παρατηρήσεις του Μπάιντεν ακούστηκαν κάποιες φορές ως ομιλία για τις εκλογές αντί εκείνης ενός υποψηφίου που ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. «Απόψε είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της τιμής στον Λευκό Οίκο, αυτός είναι ο απώτερος στόχος μας», τόνισε. «Αυτή τη στιγμή, όταν υπάρχει τόσος φόβος στη χώρα, όταν υπάρχει τόσος φόβος σε όλο τον κόσμο, χρειαζόμαστε την αμερικανική ηγεσία. Χρειαζόμαστε μια προεδρική ηγεσία που είναι ειλικρινής, σταθερή και βασίζεται στην αλήθεια».

Για Σάντερς

Αναφερόμενος στον αντίπαλό του Μπέρνι Σάντερς, ο Μπάιντεν δεν θέλησε να μπει σε αντιπαράθεση με τον γερουσιαστή του Βερμόντ, αλλά αντίθετα τον ευχαρίστησε και έκανε άνοιγμα στους υποστηρικτές του. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Μπέρνι Σάντερς και τους ψηφοφόρους του για το ακούραστο πάθος τους», ανέφερε, υπονοώντας τους νεαρούς ψηφοφόρους που παραμένουν στο πλευρό του Σάντερς. «Μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο και μαζί θα νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης ο Μπάιντεν συγκέντρωσε έναν ισχυρό εκλογικό συνασπισμό όπου μεταξύ άλλων, υπερτερούν οι Αφροαμερικανοί, οι γυναίκες και τα μέλη των εργατικών συνδικάτων, ομάδες τις οποίες συνδύασε με ένα νέο κύμα μετριοπαθών λευκών ψηφοφόρων που στρέφονται προς τους Δημοκρατικούς, απογοητευμένοι από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό φαίνεται να ενισχύεται τις τελευταίες ημέρες καθώς αυξάνουν τα θύματα του κορωνοϊού και αποδεικνύεται πως η χώρα δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο του Ντόναλντ Τραμπ. Η επιδημία προκαλεί και αστάθεια στην οικονομία πέραν από τη μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία – όλα αυτά οδήγησαν τον Μπάιντεν να αναφερθεί σε «σταθερή ηγεσία», υποσχόμενος αλλαγές στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η προεδρία Τραμπ τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Το Μίσιγκαν ήταν η πολιτεία με τους περισσότερους εκλέκτορες την Τρίτη, μια πολιτεία την οποία είχε αναπάντεχα κερδίσει ο Σάντερς πριν από 4 χρόνια από τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Μπάιντεν κερδίζοντάς την αύξησε τη διαφορά του σε εκλέκτορες από τον Σάντερς σε 715-584, μια εντυπωσιακή διαφορά εάν σκεφθεί κανείς ότι μέχρι τον προηγούμενο μήνα ο Σάντερς θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα. Μετά το Μίσιγκαν ο Σάντερς θα πρέπει να κερδίσει άνω του 55% των εκλεκτόρων στις υπόλοιπες πολιτείες που θα φιλοξενήσουν προκριματικές, προκειμένου να εξασφαλίσει το χρίσμα, κάτι που θεωρείτο ηράκλειος άθλος.

Οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να σχολιάζουν πως η στιγμή που ο Μπάιντεν θα θεωρείται σίγουρος νικητής του χρίσματος δεν είναι μακριά και πάντως θα είναι πολύ πριν από το συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, οπότε και θα γίνει η επίσημη αναγόρευση. «Νομίζω ότι είναι πολύ καλό σημάτι για τη συνέχεια ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να βάλουν στη θέση αυτή κάποιον που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η πρώην κυβερνήτης του Μίσιγκαν Τζένιφερ Γκράνχολμ στο CNN.