Ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος είναι ξεκάθαρος αναφορικά με το μέλλον της πόλης του. Θέλει να αναπτυχθεί σε κάθε της σπιθαμή. «Εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΟΧΕ ΒΑΑ) για να φέρουμε την ανάπτυξη από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την παραλία στο κέντρο και τις άλλες γειτονιές της πόλης μας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην ιστορία μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ύψους 35,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τους δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου,  που όπως είπα και πιο πάνω θα αλλάξει το κέντρο της Καλλιθέας και θα φέρει ανάπτυξη σε κάθε γωνία της» μας δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ποιες πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει  πυλώνα ανάπτυξης και καινοτομίας;

Η Τοπική αυτοδιοίκηση σε όλο τον προηγμένο κόσμο αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, βελτίωσης της ποιότητας ζωής, προστασίας του περιβάλλοντος και δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η Τοπική αυτοδιοίκηση  λειτουργεί σε ένα περιοριστικό πλαίσιο.

Το ελληνικό κράτος  έχει μια βαριά συγκεντρωτική δομή και ένα εξίσου βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας. Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες όπως βεβαίως και για τους πολίτες να αξιοποιήσουν τα τοπικά πλεονεκτήματα που έχουν και να αναπτύξουν ολοκληρωμένες πολιτικές για την ανάπτυξη, την κοινωνία, το περιβάλλον, την ποιότητα της ζωής.

Δίνουμε καθημερινά τεράστιους αγώνες για να υπερβούμε γραφειοκρατικά εμπόδια, ξεπερασμένες διοικητικές δομές και μια βαθιά συντηρητική κουλτούρα.

Παρόλα αυτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας αφού έχει δείξει με συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές ότι μπορεί να βγει μπροστά, να τολμήσει, να καινοτομήσει, να φέρει αποτελέσματα.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείρηση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

Είναι σαφές ότι οι Δήμοι της χώρας οφείλουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που έχουν για να φέρουν νέα έσοδα χωρίς να επιβαρύνουν τους δημότες αλλά αντίθετα να κινητοποιούν αναπτυξιακές δυνάμεις .

Σε ένα βαθμό αυτό ήδη γίνεται από τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Βέβαια τα έσοδα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά προσδίδουν στην διοίκηση μια λειτουργική επικουρικότητα. Ένα εύρωστο ταμείο εξυπηρετεί την διαλειτουργικότητα της διοίκησης ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε ένα ακόμη πιο προηγμένο σύστημα διαφάνειας, χρηστής  διαχείρισης αλλά και  γρήγορης εκτέλεσης έργων και προγραμμάτων.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός σας τι περιλαμβάνει αυτήν την τετραετία;

Πριν από λίγους μήνες, ο λαός της Καλλιθέας μας εμπιστεύθηκε για άλλη μία τετραετία την διοίκηση του Δήμου και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο αρχικό ενθουσιασμό και τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε και στα έργα που ήδη έχουμε προαναγγείλει.

Εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΟΧΕ ΒΑΑ) για να φέρουμε την ανάπτυξη από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την παραλία στο κέντρο και τις άλλες γειτονιές της πόλης μας . Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην ιστορία μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ύψους 35,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τους δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου,  που όπως είπα και πιο πάνω θα αλλάξει το κέντρο της Καλλιθέας και θα φέρει ανάπτυξη σε κάθε γωνία της.

Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό να σημειώσω ότι ξεκίνησε, στη νότια Καλλιθέα, το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο των τελευταίων δεκαετιών σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Διαμορφώνουμε το κέντρο της αγοράς της πόλης μας μέσα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του “Open Mall” με έργα περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Δημιουργούμε Δημοτική Συγκοινωνία για την σύνδεση όλων των γειτονιών της Καλλιθέας. Αναδιαμορφώνουμε κεντρικές πλατείες και χώρους πρασίνου.  Προχωράμε επίσης σε έργα στην όχθη του Ιλισσού και συνεχίζουμε τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις γύρο από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτά είναι κάποια βασικά σημεία. Σχεδιάζουμε και άλλα μεγάλα έργα, αρκετά από αυτά με την συνεργασία της Περιφέρειας,  για την πόλη τα οποία θα παρουσιάσουμε όταν θα είναι σε πιο ώριμο στάδιο.

Το πρόγραμμα αντιμετώπισης εξάρτησης ΘΗΣΕΑΣ που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου σας είναι επιτυχημένο κ. Κάρναβε;

Εκτός από τα προγράμματα απεξάρτησης και θεραπείας, στον  ΘΗΣΕΑ υπάρχει και το πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Θεραπείας για τις οικογένειες των χρηστών και εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ. Ο ΘΗΣΕΑΣ στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, εξειδικευμένο σε θέματα εξαρτήσεων. Συνεργάζεται δε, και με όλους τους φορείς ψυχικής υγείας της πόλης και ετοιμάζει και την δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ  και τον Δήμο.

Τα αποτελέσματα της δράσεις του σωματείου είναι θετικά και υπολογίζουμε την επιτυχία των προγραμμάτων απεξάρτησης σε ποσοστό πάνω από το 70%. Πολύ σημαντικό για εμάς είναι και η ενημέρωση που πραγματοποιεί ο ΘΗΣΕΑΣ στα σχολεία μας και στα ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου Σχολής, για γονείς και μαθητές.

 

Ως αντιπρόεδρος του νεοεκλεγμένου ΔΣ της ΚΕΔΕ ποιοι θα είναι οι τομείς που θα εστιάσετε περισσότερο;

Η προσπάθεια του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ είναι η ανάδειξη ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, του πολύ-πολισμού. Θα διεκδικήσουμε την «απογραφειοκρατικοποίηση» της Ελληνικής Διοίκησης, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και το όραμά μας είναι μια νέα αρχιτεκτονική συνολικά για το Ελληνικό Κράτος.

Συμφωνείτε με την δημιουργία αυτοτελούς γραφείου-τμήματος πολιτικής προστασίας στους δήμους όπως ειπώθηκε από τον κ. Χαρδαλιά;

Συμφωνούμε με την πρόταση. Προφανώς, χρειάζεται περισσότερη εμπλοκή σε θέματα πολιτικής προστασίας  από τους Δήμους.

Χρειάζεται όμως, παράλληλα και ένα σαφές ξεκαθάρισμα   για ποιος κάνει τι, στις διάφορες κρίσεις ή και στην πρόληψη.

Και βέβαια χρειάζονται τα κατάλληλα μέσα.

Μείζoν ζήτημα παγκοσμίως είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η κλιμάκωση της αστικοποίησης προκάλεσε και την ανάγκη εύρεσης πράσινων λύσεων. Πόσο εφικτό είναι;

Ο κύριος άξονας της αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη βασίζεται στην «Πράσινη Συμφωνία» στο “Green Deal”.  Το διαπίστωσα και εκ των έσω από την πρόσφατη εμπειρία μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών. Πέρα από την πολιτική μας στην ανακύκλωση, δίνουμε μεγάλη σημασία και εφαρμόζουμε προγράμματα για το ενεργειακό αποτύπωμα των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων. Εχουμε ήδη πραγματοποιήσει μελέτες γύρω από την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Επίσης δίνουμε μεγάλη βάση στην ανάπτυξη του πρασίνου. Γνωρίζετε ότι η Καλλιθέα είναι μια πυκνοδομημένη πόλη. Παρ΄ όλα αυτά, όπου μπορούμε δημιουργούμε χώρους πρασίνου, μέχρι και «πάρκα τσέπης» προκειμένου να ενισχύσουμε το πράσινο στην καρδιά της πόλης πέραν από την τους δύο μεγάλους πνεύμονες πρασίνου της όχθης του Ιλισσού και του χώρου πέριξ του Κέντρου Πολιτισμού. Τέλος, ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα για να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξη του πρασίνου σε ιδιωτικά ακίνητα.

Δεν αρκεί όμως μόνο η πρωτοβουλία από μέρους του Δήμου. Χρειάζεται η κουλτούρα όλων μας να προσαρμοστεί και να στραφεί στην έννοια της «Πράσινης Ανάπτυξης».