Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις συνέπειες του κορονοϊού, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να έχει έτοιμο το δάχτυλο στη σκανδάλη. Εν μέσω ανησυχιών για την επίδραση της επιδημίας στην ανάπτυξη είναι σε  συχνή επικοινωνία με τους εθνικούς τραπεζίτες, ενώ στις 12 Μαρτίου η ΕΚΤ συνεδριάζει για να συζητηθούν τα πρώτα στοιχεία των επιπτώσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επικείμενη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιέχει τις πρώτες εκτιμήσεις και μια αναφορά για τις επιδράσεις του ιού στην ελληνική οικονομία και τις εισπράξεις και την κατανάλωση.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι περικοπές επιτοκίων δεν αποτελούν απαραιτήτως τη σωστή πολιτική ως ανταπόκριση στη σημερινή κατάσταση και πρέπει να δοθεί μία δημοσιονομικού τύπου απάντηση. Δεν αποκλείεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ως θωράκιση στη μείωση του ΑΕΠ.

Για παράδειγμα, το Πεκίνο έχει ως στόχο να περικόψει το συνολικό φορολογικό φορτίο των επιχειρήσεων κατά 510 δισ. γουάν, δηλαδή 73,25 δισ. δολάρια, το τρέχον έτος και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών σε κάποιες επιχειρήσεις.  Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας η κεντρική διοίκηση και οι περιφέρειες έχουν δαπανήσει μέχρι σήμερα περί τα 108,75 δισ. γουάν, δηλαδή σχεδόν 15,6 δισ. δολάρια, ως ειδικά κονδύλια για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενώ η χώρα έχει χορηγήσει στις εταιρείες 1 τρισ. γουάν, δηλαδή 143,3 δισ. δολάρια, για να καλύψουν τις δαπάνες κοινωνικής τους ασφάλισης.

Πιο πιθανή η αύξηση του προγράμματος  ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Ορισμένοι επενδυτές, μιλώντας σε ξένα πρακτορεία, ήδη στοιχηματίζουν ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του 2008, δηλαδή με μία επείγοντος χαρακτήρα συντονισμένη απόφαση για ποσοτική χαλάρωση από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως μια συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομική τόνωση ύψους 0,5% του ΑΕΠ στις χώρες του G20 θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα σε δυο χρόνια σε μια ανάπτυξη υψηλότερη κατά 1,2%.

Σε αντίθεση με την αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve, που μείωσε τα επιτόκια  κατά 50 μονάδες βάσης, τα περιθώρια που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για έκτακτες μειώσεις είναι σημαντικά μικρότερα. Αναλυτές τονίζουν πως είναι δύσκολο με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να βρίσκεται ήδη στο -0,50%. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ  θα μπορούσε να ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή και να διευρύνει τα κριτήρια της. Ο όγκος των μηνιαίων αγορών είναι στα 20 δισ. ευρώ σήμερα και αν αυξηθεί, για παράδειγμα, στα 80 δισ. ευρώ θα προσφέρει ανακούφιση στους επενδυτές και φυσικά στη ψυχολογία της αγοράς.

Σενάρια για Ελλάδα

Τα πρώτα σενάρια για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην ελληνική οικονομία δείχνουν μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα από 0,3 έως και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με  το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο η εξάπλωση της επιδημίας στην Ευρώπη θα επιβραδύνει την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, το ελληνικό ΑΕΠ επιβραδύνεται κατά περίπου 0,8%.  Η κεντρική πρόβλεψη του σεναρίου βάσης για το 2019 είναι 2,4% και για το 2020 είναι 2,54%. Το κεντρικό σενάριο για την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 είναι 2,21% -με βάση το δυσμενές α’ σενάριο – και 1,88% με βάση το δυσμενές β’ σενάριο.

Ο κοροναϊός θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε  ότι η επιδημία του κοροναϊού βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη οικονομική του κάμψη από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις και στις κεντρικές τράπεζες να αντισταθούν για να αποφύγουν μια ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Στο βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, με βάση το οποίο η κατάσταση δεν επιδεινώνεται δραματικά, η Κίνα θα μπορούσε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της κάμψης φέτος, μειώνοντας την πρόβλεψη για το 2020 σε ανάπτυξη στο 4,9% από 5,7% τον Νοέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανέκαμπτε σε προ-ιού επίπεδα το 2021 με ανάπτυξη 6,4%, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, ωστόσο οι επιπτώσεις θα ήταν εμφανείς και σε άλλα σημεία του κόσμου.

Στην ευρωζώνη, όπου αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των κρουσμάτων, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται τώρα στο 0,8% από 1,1% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου, με την Ιταλία να παραμένει στάσιμη φέτος. Στις ΗΠΑ, η επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να είναι περιορισμένη (στο 1,9% από 2% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου).