Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανήγγειλε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα έχει πέντε άρθρα και θα περιέχει μέτρα υγιειονομικής πρόληψης του εν λόγω ιού.

Στην ΠΝΠ θα προβλέπεται η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ιδίως εκεί όπου υπάρχει σύνδεση με χώρες που έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Επίσης θα παρθούν ανάλογα μέτρα για χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού όπως σχολεία, εκκλησίες, χώροι μαζικής εστίασης και διασκέδασης κλπ.

Επίσης στα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο της ΠΝΠ θα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Θα νομοθετηθεί επίσης η δυνατότητα μετακίνησης υγιειονομικού προσωπικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Θα δοθεί ακόμη η δυνατότητα προσλήψεων υγιειονομικού προσωπικού κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για την έκτακτη προμήθεια υγιειονομικού υλικού. Τέλος η ΠΝΠ θα προβλέπει την έκτακτη χρηματική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι επικαλούμενος την επιτροπή λοιμοξιολόγων και τον Σωτήρη Τσιόδρα ότι πρόκειται για μια ήπια νόσο που απαιτεί αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού.