Με διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων και μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να σβήσει τις φωτιές που άναψαν σε 71.000 συνταξιούχους τα ραβασάκια για τα αδήλωτα αναδρομικά συντάξεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή αναγνώρισε ότι «είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα» και τόνισε ότι με τη διορθωτική παρέμβαση, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ, θα διορθωθούν τα προβλήματα χωρίς να αφαιρείται το δικαίωμα προσφυγής του πολίτη στη Δικαιοσύνη.

Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει:

1. Τη δυνατότητα κατάθεσης τροποποιητικών δηλώσεων από τους συνταξιούχους για τη δήλωση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται. Ετσι θα καταστεί εφικτό τα ποσά να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα της κάθε χρονιάς και όχι να προστεθούν στο σύνολό τους σε μία χρονιά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του φόρου. Συγκεκριμένα, με το «σπάσιμο» των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται κάθε φορά το αφορολόγητο όριο της κλίμακας και τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας. Στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι ο φόρος είχε υπολογιστεί στο σύνολο των αναδρομικών ποσών, με αποτέλεσμα την εκτίναξή του στα ύψη. Να σημειωθεί ότι σε πολλά εκκαθαριστικά βεβαιώθηκαν μεγάλα ποσά φόρου που υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ, καθώς φορολογήθηκαν αναδρομικά της τάξης των 20.000, των 30.000 και των 50.000 ευρώ.

2. Τη διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις ΔΟΥ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά, και μάλιστα φουσκωμένο φόρο, για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτησή τους στην Εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε.

3. Το σβήσιμο μέρους ή ακόμα και του συνόλου των προστίμων και των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί. Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν μόνο τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει.

4. Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την καταβολή των πρόσθετων φόρων έως τις 31 Μαΐου αντί για τις 28 Φεβρουαρίου που ήταν η αρχική προθεσμία. Ο επιπλέον χρόνος δίνεται γιατί ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει νέα εκκαθάριση του συνόλου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Τα αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν από τη νέα εκκαθάριση θα μπορούν να πληρωθούν σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις με τη νέα πάγια ρύθμιση που ενεργοποιείται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.