Εσφαλμένες γνωματεύσεις ιατροδικαστών, παρανοήσεις από αναφορές αστυνομικών, θεωρίες συνωμοσιολογίας αλλά και προσπάθειες εντυπωσιασμού χωρίς αντίκρισμα δημιουργούν σύγχυση για τουλάχιστον 20 δραματικά συμβάντα που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Η περίπτωση του θανάτου του βρέφους 11 μηνών από τη Συρία, στο οποίο ένας ήδη ελεγχόμενος ιατροδικαστής ανακοίνωσε δημοσίως ευρήματα «σεξουαλικής κακοποίησής» του, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της λανθασμένης πληροφόρησης κι αλλοίωσης στοιχείων σε κρίσιμες υποθέσεις της επικαιρότητας. Με λάθη εμπειρογνωμόνων, με άκριτη υιοθέτηση αστήρικτων ισχυρισμών, με συνεχείς παρουσιάσεις τάχα ανατρεπτικών στοιχείων που τελικώς αποδεικνύονται… τίποτα και με παρουσίαση σεναρίων και εικασιών που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Μια πρώτη περίπτωση που είχε προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη και υπήρχαν αμφιλεγόμενες ιατροδικαστικές γνωματεύσεις ήταν εκείνη του θανάτου του 20χρονου νεοσύλλεκτου στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου που εντοπίστηκε νεκρός – τον Ιούνιο του 1997 – στο στρατόπεδο όπου υπηρετούσε τη θητεία του στο Σουφλί Εβρου. Επί σειρά ετών υπήρξαν αντικρουόμενα πορίσματα τουλάχιστον 15 ιατροδικαστών σχετικά με τα αίτια του θανάτου του (φυσιολογικός, δολοφονική ενέργεια). Χωρίς τελικώς να αποσαφηνιστεί τι είχε συμβεί.

Επιπλέον η δράση της περιβόητης «εταιρείας δολοφόνων» που αποκαλύφθηκε το 1987 θα είχε περιοριστεί αν ιατροδικαστές δεν προχωρούσαν σε σωρεία λανθασμένων εκτιμήσεων για τους θανάτους δύο – τριών ατόμων (αποδόθηκαν σε φυσιολογικά αιτία, τροχαίο ατύχημα) που αποδείχθηκε ότι είχαν δολοφονηθεί για να αποκτηθούν παρανόμως περιουσιακά στοιχεία τους. Ακόμη η δολοφονία ενός 16χρονου στη Γλυφάδα από μπράβους νυχτερινών κέντρων είχε αποδοθεί σε… συγκινησιακό σοκ, ενώ δολοφονία ζευγαριού στη Ζάκυνθο είχε προσδιοριστεί από ιατροδικαστή ότι οφειλόταν σε θερμοπληξία!

Επιπλέον στην περίπτωση της δολοφονίας – στις 8 Δεκεμβρίου 2014 – ενός 42χρονου πρώην ναυτικού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με δύο σφαίρες στην Κοιλάδα Ερμιονίδας, ιατροδικαστές και αστυνομικοί δεν είχαν εντοπίσει τη… δεύτερη σφαίρα που είχε δεχθεί το θύμα στο κεφάλι και είχαν εκτιμήσει ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Με την αιτιολογία ότι είχε αφήσει εξαιρετικά μικρό ίχνος αίματος στην επονομαζόμενη «πύλη εισόδου του βλήματος» κι έτσι δεν έγινε αντιληπτό.

Λανθασμένο θεωρήθηκε πόρισμα και για την αιτία θανάτου τον Σεπτέμβριο του 2018, έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας, του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου.

Σενάρια

Ομως σε πολλές άλλες υποθέσεις έχουν αναπτυχθεί ποικιλόμορφα σενάρια, μακριά από τα δεδομένα της αστυνομικής έρευνας. Στην υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας – τον Νοέμβριο του 2006 – πέντε κυνηγών ηλικίας 17 έως 33 ετών σε αγροτική απομονωμένη περιοχή κοντά στο Αγρίνιο αναφερόταν ότι «το μαζικό έγκλημα έγινε διότι τα άτυχα θύματα είδαν ίσως μια παράνομη συναλλαγή ναρκωτικών και τα σκότωσαν για να μην προχωρήσουν σε… αποκαλύψεις».

Χωρίς να δίνεται μια λογική απάντηση γιατί οι «έμποροι ναρκωτικών» δεν έφυγαν απλώς από το σημείο κι άρχισαν να σκοτώνουν τάχα όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Τελικά αποδείχθηκε ότι δολοφόνοι ήταν δύο κτηνοτρόφοι ιδιοκτήτες του κτήματος όπου βρέθηκαν οι σοροί των πέντε κυνηγών λόγω επεισοδίου που προκλήθηκε μεταξύ τους γιατί… τρομάζουν τα πρόβατα και πατούν τα τριφύλλια.

Ομως και στην υπόθεση δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2018, είχαν αναπτυχθεί διάφορες εικασίες για «εμπλοκή επιχειρηματιών που ήταν τάχα ενοχλημένοι από τις έρευνες της εφοριακού».

Για το έγκλημα συνελήφθη 59χρονος που είχε ομολογήσει ότι επιτέθηκε στην εφοριακό για να της κλέψει το κινητό, τη μαχαίρωσε γιατί πήγε να αντιδράσει και ύστερα εξαφανίστηκε προς την πλευρά των γραμμών του ΗΣΑΠ. Ωστόσο αργότερα υιοθετήθηκαν και θεωρήθηκαν… μεγάλη «ανατροπή» επιστολές του 59χρονου που αναφέρονταν σε εμπλοκή δικηγόρου, επιχειρηματιών και άλλων ιδιωτών στο σχέδιο δολοφονίας της Ζέμπερη, οι οποίοι υποτίθεται ότι σε μυστική συνάντηση του είχαν δώσει το… δυσεύρετο μαχαίρι του φόνου.

Κάτι που ασφαλώς καμία σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα. Ομως τότε δεν είχε μνημονευθεί ότι στις ίδιες επιστολές ο 59χρονος είχε άλλες παραληρηματικές αναφορές, ότι «συναντά περίεργα πλάσματα που τον αγκαλιάζουν», και σχετικές παραισθήσεις.

Ακόμη και στην υπόθεση του θανάτου της 44χρονης Ειρήνης Λαγούδη (σ.σ.: βρέθηκε νεκρή στις 8 Ιανουαρίου 2018 στην παραλία Φωτμού στη Μυρτιά Τριχωνίδας μέσα σε απανθρακωμένο ΙΧ), που αποδόθηκε από τις αστυνομικές Αρχές σε αυτοκτονία, άρχισαν και πάλι να διατυπώνονται απόψεις για δολοφονία με εξαιρετική «σκηνοθεσία» για να καλυφθούν τα ίχνη των δραστών.

Η Αστυνομία όμως είχε ανακαλύψει τα ηλεκτρονικά μηνύματα απελπισίας και αποχαιρετισμού σε μια «άλλη ζωή» που έστελνε σε προσωπικό φίλο της και ότι είχε αγοράσει πετρέλαιο με το οποίο πυρπόλησε το ΙΧ της, στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο. Ακόμη στο ερημικό σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο ΙΧ δεν είχε εντοπιστεί η παρουσία οποιουδήποτε άλλου ατόμου.

Ωστόσο, παρά τα συγκεκριμένα δεδομένα της αστυνομικής έρευνας, άρχισαν να παρουσιάζονται νέα ενδεχόμενα για εμπλοκή φυσικών και ηθικών αυτουργών, χωρίς να προσκομιστεί κανένα ουσιαστικό στοιχείο.