Στη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας η οποία έχει προσβάλει έναν σημαντικό αριθμό από τις μουριές που βρίσκονται στα διοικητικά όριά του προχωράει ο Δήμος Αθηναίων.

Τα δέντρα έχουν υποστεί βλάβες από ένα ξυλοφάγο έντομο που επηρεάζει κυρίως τον κορμό και τα κλαδιά τους, ενώ, σύμφωνα με γεωτεχνικούς, στο σύνολο των 25.000 μουριών που υπάρχουν σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους της πρωτεύουσας περίπου 1.300 έχουν εκδηλώσει συμπτώματα προσβολής, με σχεδόν 350 εξ αυτών να έχουν ξεραθεί ή να έχουν τέτοιο μέγεθος προσβολής που να κρίνεται αναγκαία η κοπή τους.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική Αρχή διευκρινίζει ότι απευθύνθηκε στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, και συγκεκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, και βάσει της κοινής γνωμάτευσής τους αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αθηναίων σκοπεύει να αναθέσει κατεπειγόντως σε εξειδικευμένες εταιρείες το κόψιμο των πολύ προσβεβλημένων δέντρων, το κλάδεμα των υπολοίπων δέντρων μουριάς και να καταστρέψει τη βιομάζα αυτή που περιέχει πληθυσμό του εντόμου. Παράλληλα θα αντικαταστήσει τα κομμένα δέντρα με νέα, το είδος των οποίων θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς που προαναφέρθηκαν. Οι διαδικασίες για την ανάθεση έχουν ήδη ξεκινήσει και οι κλαδεύσεις αρχίζουν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Ταυτόχρονα, προχωρά η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τρεις φορείς (ΓΠΑ, Μπενάκειο, ΕΛΓΟ Δήμητρα) για να καταθέσουν συνολική πρόταση καταπολέμησης του φαινομένου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού Σάκης Κολλάτος, ενημερώνοντας χθες το βράδυ τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που δεν θα επιτρέψουμε να επεκταθεί. Ο δήμος της Αθήνας μπαίνει μπροστά για να προστατεύσει τον πλούτο της πόλης. Αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τα δέντρα που έχουν πληγεί, να σταματήσουμε την επέκταση της ασθένειας, να δώσουμε την τεχνογνωσία μαζί με τους επιστημονικούς φορείς όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη τη χώρα. Το πρόβλημα μπορεί να μην έχει σύνορα αλλά μας βρίσκει έτοιμους, όπως σε όλα τα θέματα, ώστε υπεύθυνα να ενημερώσουμε, να αντιμετωπίσουμε, να στηρίξουμε λύσεις με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και του περιβάλλοντος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από