Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) «απορρίπτει» το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο πανισλαμικός οργανισμός έπειτα από έκτακτη σύνοδό του στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού

«Αυτό το αμερικανοισραηλινό σχέδιο (…) δεν αποκρίνεται στις ελάχιστες προσδοκίες και στα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του OIC που περιλαμβάνει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Τουρκία, και εκπροσωπεί «περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο».

Το αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή προβλέπει την προσάρτηση τουλάχιστον 130 ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ζουν περισσότεροι από 400.000 έποικοι, και της κοιλάδας του Ιορδάνη, μιας εύφορης πεδιάδας που τελεί ήδη υπό ισραηλινό έλεγχο χωρίς όμως να αποτελεί τμήμα του εδάφους του Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά εξάλλου πως η Ιερουσαλήμ είναι η «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους και προτείνει τη δημιουργία της πρωτεύουσας ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στο Αμπού Ντις, ένα προάστιο της Ιερουσαλήμ, Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, θέλουν να κάνουν το σύνολο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους στην ακρωτηριασμένη κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη λωρίδα της Γάζας.

Να μην επιβληθεί το σχέδιο

Ο OIC επέμεινε στο «δικαίωμα του κράτους της Παλαιστίνης να έχει κυριαρχία σε όλα τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», και στη «σταθερή δέσμευσή του υπέρ της λύσης των δύο κρατών».

Ο πανισλαμικός οργανισμός κάλεσε επίσης τα μέλη του «να μην συμπράξουν με οποιονδήποτε τρόπο στις προσπάθειες της αμερικανικής διοίκησης να επιβάλει την εφαρμογή» του σχεδίου.

Μεταξύ των μελών του OIC περιλαμβάνονται αραβικές χώρες που είναι σημαντικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών κυρίως χώρες του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ που δεν έχουν επικρίνει απευθείας το αμερικανικό σχέδιο, αντίθετα με το Ιράν και την Τουρκία.

Προχθές ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε και αυτός το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζοντάς το «άδικο» απέναντι στους Παλαιστίνιους. Στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τη διακοπή «όλων των σχέσεων», περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, με το Ισραήλ.

Μετριάζει τη θέση του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος

Ωστόσο σήμερα, Δευτέρα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μετρίασε τη θέση του λέγοντας πως αυτή είναι μια «επιλογή» και όχι ένα μέτρο που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τους Παλαιστινίους.

Συγκεκριμένα, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι δεν έχει διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι μπορεί να το κάνει.

«Αν οι Αμερικανοί συνεχίσουν με αυτό το σχέδιο, το μποϊκοτάζ είναι μια επιλογή, ένα πλήρες μποϊκοτάζ», δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ραμάλα.

Μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους το 2017, η Παλαιστινιακή Αρχή διέκοψε τις πολιτικές σχέσεις με τη διοίκηση Τραμπ.

«Παραμένει ένας δίαυλος και αυτός ο δίαυλος πρέπει να κοπεί», πρόσθεσε ο Μαχούντ Αμπάς αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Παλαιστινιακή Αρχή επισείει την απειλή της διακοπής της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ προκειμένου να αντιτεθεί σε πολιτικές αποφάσεις — όμως ποτέ δεν έχει υλοποιήσει αυτή την απειλή.

Ισραηλινοί έποικοι ζητούν την άμεση προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη

Στο μεταξύ, δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι, πάνω σε τρακτέρ, διέσχισαν σήμερα τη διάβαση μεταξύ του Ισραήλ και της κοιλάδας του Ιορδάνη, ζητώντας την άμεση προσάρτηση της περιοχής αυτής, χωρίς να περιμένει η ισραηλινή κυβέρνηση να της δώσουν το «πράσινο φως» οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με υψωμένες ισραηλινές σημαίες και πανό που έγραφαν «Σφραγίζουμε την ιστορία, επιβάλλουμε την κυριαρχία», τα τρακτέρ ακολουθούνταν από αυτοκίνητα που κόρναραν συνεχώς σε ένδειξη συμπαράστασης.

Οι διαδηλωτές φορούσαν λευκά μπλουζάκια με το σύνθημα «Προσάρτηση τώρα!».

Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που αποκαλύφθηκε στις 28 Ιανουαρίου προβλέπει την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ. Πρόκειται για μια αγροτική ζώνη που συνιστά περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Η ισραηλινή εθνικιστική δεξιά προσπαθεί να πείσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στην προσάρτηση. Όμως ο αρχιτέκτονας του αμερικανικού σχεδίου και γαμπρός του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ζήτησε από το Ισραήλ να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου.

«Μετά από 52 χρόνια αναμονής, ήρθε η ώρα να προσαρτήσουμε την κοιλάδα του Ιορδάνη, η πλειοψηφία του λαού είναι υπέρ», είπε ο Νταβίντ Ελχαγιάνι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Γιέσα, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εποίκους.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στη Μεχόλα, τον πρώτο εβραϊκό οικισμό που ιδρύθηκε στην κοιλάδα του Ιορδάνη και αυτήν την εβδομάδα γιορτάζει τα 52 χρόνια ύπαρξής του.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε ισραηλινές εφημερίδες, η πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη. Με βάση το διεθνές δίκαιο ο ισραηλινός εποικισμός στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομος.

Τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ άλλαξαν τη στάση τους σε αυτό το ευαίσθητο θέμα και θεωρούν πλέον ότι ο εποικισμός δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.