Ιδιαίτερη ένταση διακρίνει το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας, με τους προέδρους των δύο χωρών να προβαίνουν μάλιστα σε σειρά αιχμηρών δηλώσεων και προσωπικών χαρακτηρισμών. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, δεν διστάζει να «ανακαλύψει» μέχρι και σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να επιτεθεί και να φέρει σε δύσκολη θέση τον Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία ο τούρκος πρόεδρος, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποίησε προσβλητικές δηλώσεις με απώτερο σκοπό να θέσει επίσημα ζήτημα «γενοκτονίας» των Αλγερινών από τους Γάλλους.

«Οι Γάλλοι σκότωσαν πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς»

Ο Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε τον αλγερινό ομόλογό του, ο οποίος -όπως είπε- του εμπιστεύτηκε ότι η Γαλλία σκότωσε πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς μεταξύ 1830 και 1962 και αυτό συνιστά γενοκτονία.

Ο τούρκος πρόεδρος, όπως πρόσθεσε, είχε την πρόθεση να δημοσιοποιήσει τέτοια έγγραφα και ζήτησε από τον Ταμπούν να του τα δώσει «για να θυμάται ο Μακρόν ότι η χώρα του σκότωσε πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς».

Ο Ερντογάν δήλωσε δε κατά την επιστροφή του στο αεροπλάνο ότι θα ήταν πολύ ευχαριστημένος εάν είχε αυτά τα έγγραφα για να τα προσάψει στον Μακρόν.

Τον «αδειάζει» η Αλγερία

Απέναντι στους ισχυρισμούς αυτούς άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Αλγερίας. Η αλγερινή προεδρία απέρριψε τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την ιστορία της Αλγερίας.

Σε δήλωση που εξέδωσε η προεδρία της Αλγερίας αναφέρει: «Μας  εκπλήσσει η δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναφέρεται στον Πρόεδρο Αμπντέλ Μαγίντ Ταμπούν σχετικά με την ιστορία της Αλγερίας».

«Πρέπει να καταστεί σαφές … για την Αλγερία τα περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μνήμη της είναι ιερά για τον αλγερινό λαό» σημειώνει η δήλωση.

Καταλήγει δε λέγοντας ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα και τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αλγερία και η Γαλλία για την επίλυσή τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από