Συνεχίζει να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ο Ερντογάν παρά τις όποιες συστάσεις της αποστολής του ΟΗΕ στη βορειοαφρικανική χώρα. Ο τούρκος πρόεδρος -τη στιγμή που ανακοινώνει την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ- κατά ένα παράδοξο τρόπο δηλώνει ότι η Αγκυρα θέλει να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και να αποτρέψει την ξένη παρέμβαση. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, μόνο κατά όσων στρέφονται κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από τον ΟΗΕ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την πολιτική διαδικασία που αγκάλιασαν οι Λίβυοι και την κατάπαυση του πυρός» ανέφερε ο Ερντογάν ενώπιον του αλγερινού ομολόγου του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Η Τουρκία στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό του λαού της Λιβύης αυτή την ώρα ανάγκης. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στους αδερφούς μας» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Πηγή: Anadolu

Στο «κόλπο» η Αλγερία

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος -επιχειρώντας να βάλει την Αλγερία στο διπλωματικό παιχνίδι που παίζει με τη Λιβύη- τόνισε πως «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η περιοχή μας, η Αλγερία εξακολουθεί να αποτελεί πόλο σταθερότητας και ειρήνης. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Λιβύη επηρεάζουν άμεσα τη γειτονική Αλγερία».

«Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής και με τους διεθνείς παράγοντες για να εγγυηθούμε την εκεχειρία και να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν είπε ότι «συμφώνησε πλήρως» με τον Ερντογάν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο, στη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου για τη Λιβύη. «Εργαζόμαστε μαζί για την ειρήνη, παρακολουθώντας καθημερινά όλες τις εξελίξεις επί του πεδίου», πρόσθεσε.