Σοκαρισμένες είναι οι αρχές στο Μεξικό με την ανακάλυψη μυστικού ομαδικού τάφου στην πολιτεία της Χαλίσκο.

Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, διευκρίνισε η εισαγγελία με ανακοίνωσή της, ωστόσο η φρίκη έχει ήδη αποκαλυφθεί.

Ειδικότερα, οι αρχές εντόπισαν  οστά τουλάχιστον από 29 ανθρώπους 29 ανθρώπων, μερικούς μήνες μετά από την τελευταία εκταφή 81 πτωμάτων που είχαν θαφτεί παράνομα.

Ακόμη δύο μυστικοί ομαδικοί τάφοι βρέθηκαν στα τέλη του 2019 στην Τλαχομούλκο: ο πρώτος, που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο, περιείχε 31 πτώματα· ο δεύτερος, που εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο, άλλα 50.

Στοιχεία-σοκ

Σύμφωνα με τις Αρχές, η βία στην περιοχή κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2017, όταν διασπάστηκε το ισχυρό καρτέλ Νέα Γενιά της Χαλίσκο. Συμμορίες αναμετρώνται στην Τλαχομούλκο και στην κοντινή πόλη Γουαναχουάτο, ιδίως για τον έλεγχο της λαθραίας διακίνησης καυσίμων.

Σοκ προκαλούν και τα επίσημα στοιχεία για τους μυστικούς τάφους που έχουν βρεθεί στη Χαλίσκο.

Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 3.000 μυστικοί ομαδικοί τάφοι με πάνω από 5.000 πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό από το 2006, όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Φελίπε Καλδερόν κήρυσσε τον λεγόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών. Αυτή η αμφιλεγόμενη στρατηγική σύμφωνα με αναλυτές οδήγησε στον κατακερματισμό των μεγαλύτερων καρτέλ και τη δημιουργία νέων, ακόμα πιο βίαιων  συμμοριών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από