Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εξέφρασε «την απογοήτευση και τη δυσφορία» του για την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να καταθέσει σε μια ακρόαση της Επιτροπής με θέμα το Ιράν, η οποία έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

«Κάθε μέρα που περνά εγείρονται νέα ερωτήματα για την επιδρομή που σκότωσε τον στρατηγό Σουλεϊμανί. Υπήρχε πράγματι μια άμεση απειλή; Ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης επιχείρησης; Ποιά ήταν η νομική αιτιολόγηση; Ποια είναι η μελλοντική πορεία;» διερωτήθηκε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Έινγκελ.

Η Επιτροπή, όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι δημοκρατικοί, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι κάλεσε τον Πομπέο να καταθέσει, καθώς μέλη του Κογκρέσου πιέζουν την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βουλή ψήφισε ακολουθώντας τις κομματικές γραμμές, την Πέμπτη ένα ψήφισμα για να εμποδίσει τον Τραμπ από περαιτέρω στρατιωτική δράση ενάντια στο Ιράν, καθώς η πλειοψηφία των Δημοκρατικών μελών του Κογκρέσου εκφράζει δυσφορία για τις μεταβαλλόμενες εξηγήσεις της κυβέρνησης για την αεροπορική επιδρομή της 3ης Ιανουαρίου.

Δεν έχει ανακοινωθεί πότε αυτό το ψήφισμα θα κατατεθεί προς ψηφοφορία στην Γερουσία.

Ο Έινγκελ ανέφερε πως η Επιτροπή, η οποία εποπτεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ελπίζει να ακούσει νέα από τον Πομπέο σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ