Μια χειμωνιάτικη ρίζα με πικάντικη γεύση, υπέροχο άρωμα, πολύτιμα συστατικά -περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες C, Β1, Β2 και Κ- και με ελάχιστες θερμίδες (μόλις 14 ανά 100 γραμμάρια) η σελινόριζα ταιριάζει θαυμάσια με το χοιρινό αλλά  και με άλλα λαχανικά σε πουρέδες, σούπες και σαλάτες, ενώ είναι το ίδιο γευστική ψητή μαζί με κολοκύθα και γλυκοπατάτες. Ακολουθούν τρεις συνταγές για δροσερή σαλάτα, βελούδινο πουρέ και γευστική σούπα σελινόριζας.

Σαλάτα σελινόριζας

Υλικά

100 γραμμάρι σελινόριζα, σε ψιλό ζουλιέν

30 γρ. καρότο, σε ψιλό ζουλιέν

90 γρ. μήλο πράσινο, σε ζουλιέν

20 γρ. μέλι

15 γρ. μουστάρδα με κόκκους

10 γρ. ξίδι μηλίτη

40 γρ. μαγιονέζα

40 γρ. γιαούρτι

εστραγκόν, ψιλοκομμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι και το ξύδι. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το εστραγκόν. Αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για 30 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το εστραγκόν και σερβίρουμε.

Σούπα από σελινόριζα, με κάστανο και πράσινο μήλο

Υλικά

200 γραμμάρια σελινόριζα κομμένα καρέ

200 γρ. γάλα

400 γρ. νερό

60 γρ. κάστανο, προβρασμένο

55 γρ. πράσινο μήλο, σε φέτες

30 γρ. κάστανο προβρασμένο, σε λεπτές φέτες

50 γρ. πράσινο μήλο-σέλερι

2 γρ. προσούτο

αλάτι

μέλι (προαιρετικά)

ελαιόλαδο

μαύρο πιπέρι

Για το μείγμα πράσινου μήλου-σέλερι 

150 γρ. νερό

150 γρ. ζάχαρη

25 γρ. μήλο πράσινο, κομμένο λεπτοκομμένα

6 γρ. σέλερι, κομμένο μπρουνουάζ

1,5 γρ.  χυμός λεμόνι

λίγο ξύσμα λεμόνι

Εκτέλεση

Για τη σούπα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το μήλο, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά η σελινόριζα. Προσθέτουμε το μήλο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.  Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και αλέθουμε.  Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, αν χρειάζεται.  Περνάμε από πολύ λεπτή σήτα, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα φλέικς κάστανου, το μιξ από μήλο και σέλερυ, το προσούτο, λίγο ελαιόλαδο και  φρέσκο μαύρο πιπέρι.

Για να φτιάξουμε το μείγμα πράσινου μήλου-σέλερι βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί πολύ καλά η ζάχαρη και κρυώνουμε. Τοποθετούμε το μήλο μέσα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε να μαριναριστεί για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από το σιρόπι και τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Πουρές από σελινόριζα

Υλικά

1 κιλό πουρέ σελινόριζας

ελαιόλαδο

τσάιβς, ψιλοκομμένο

Για τον πουρέ 

600 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε κύβους των 2 εκ.

225 γρ. γάλα

350 γρ. κρέμα γάλακτος

αλάτι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τον πουρέ τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει καλά η σελινόριζα. Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ, αλατίζουμε και περνάμε από ψιλή σήτα. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε άμεσα τον πουρέ, τον κρυώνουμε γρήγορα και τον διατηρούμε στη συντήρηση.