Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή με τις εκρήξεις να μη σταματούν στη Βαγδάτη. Σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πύραυλοι έπληξαν την Πράσινη Ζώνη, όπου στεγάζονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικά κτίρια, λίγο μετά την απόφαση του ιρακικού κοινοβουλίου για την απόσυρση των αμερικανών δυνάμεων από το Ιράκ.

Ιρακινοί και Ιρανοί δεν έχουν στεγνώσει ακόμα τα δάκρυα τους, μετά την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά εξαπολύοντας συνεχώς νέες απειλές.

Έξι τραυματίες από επιθέσεις την Κυριακή

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων απόψε στη Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας.

Ο στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έξι πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν στην πρωτεύουσα. Οι τρεις από αυτούς έπληξαν την Πράσινη Ζώνη, την περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Άλλοι τρεις πύραυλοι έπεσαν στη γειτονική συνοικία Τζαντρίγια.

Το Σάββατο έπληξαν ξανά την Πράσινη Ζώνη. Οι ιρακινές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί από αυτές τις επιθέσεις.

Να φύγουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ από το Ιράκ

Να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, ζητά το κοινοβούλιο της χώρας. Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον -υπό τις ΗΠΑ- συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντουλ Μάχντι δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε, ότι η κυβέρνησή του εργάζεται αυτή τη στιγμή για να εφαρμόσει την απόφαση αυτή.

«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος. η Αμερική είναι το μεγάλο Κακό»

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αρμόδιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα προετοιμάζουν ένα μνημόνιο που περιγράφει τα νομικά βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της απόφασης του κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών», ανέφερε το γραφείο του Μάχντι.

Ο Λε Ντριάν μετέφερε στον Ιρακινό πρωθυπουργό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητούσε να δοθεί χρόνος για να συζητηθεί το μέλλον της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, κατά τρόπο που να σέβεται την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Αν δε φύγετε θα θεωρηθείτε δυνάμεις κατοχής»

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν διοικητής μιας ιρακινής πολιτοφυλακής Καΐς αλ Χαζάλι, δήλωσε σήμερα ότι αν οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν φύγουν από το Ιράκ θα θεωρηθούν δύναμη κατοχής.

Ο Χαζάλι έκανε αυτή τη δήλωση μετά την απόφαση του ιρακινούη κοινοβουλίου να τερματιστεί η παρουσία των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, σε απάντηση για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην οργάνωση Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ του Χαζάλι, θεωρώντας την «πληρεξούσιο» του Ιράν στο Ιράκ.

Τραμπ προς Ιράν: Αν χτυπήσετε αμερικανικούς στόχους, θα απαντήσουμε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και «ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο» αν το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή αμερικανικό στόχο, προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, σε μια ανάρτηση που φαίνεται να απευθύνεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αποχωρεί το Ιράν από τη συμφωνία με τα πυρηνικά

Τρόμο προκαλούν οι πληροφορίες που φτάνουν από την Τεχεράνη καθώς σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, το Ιράν επιταχύνει την αποδέσμευσή του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».

Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αποκλιμάκωση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του προς τους συμμάχους της σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι το Ιράν πρέπει να αποφύγει «αποσταθεροποιητικές» ενέργειες στην περιοχή, μετά τον θάνατο ενός κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή από αμερικανή αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Δύναμης Κουντς, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί και «υπενθύμισε ότι είναι αναγκαίο να βάλει πλέον τέλος το Ιράν» σε αυτή τη δράση.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της για να πέσουν οι εντάσεις.

Είπε επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη δράση του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, με πλήρη σεβασμό στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ «για την ασφάλειά του και την περιφερειακή σταθερότητα».