Είναι νόστιμα, υγιεινά και ταυτόχρονα πολύ εύκολο να ετοιμαστούν στο σπίτι. Eίναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Αλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Tα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά.

Ποιοι καρποί δίνουν φύτρα και τι μας προσφέρουν

Tα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Πρακτικά όλοι οι καρποί των δημητριακών και των οσπρίων μπορούν να φυτρώσουν μέσα στο νερό. Για δυνατές γεύσεις στο τραπέζι σας προτείνουμε καρπούς σιταριού, σίκαλης, βρόμης, φακές και μαυρομάτικα φασόλια.

Σιτάρι

Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα φυτικά λίπη καθορίζουν τη σύσταση του σιταριού. Η διαφορά του σε σχέση με τις άλλες μορφές του και κυρίως με το ψωμί είναι ότι αν καταναλωθεί σε μορφή φύτρου κρατάει όλες τις φυτικές ίνες και τα πολύτιμα συστατικά που περιέχονται στον φλοιό του.

Σίκαλη

Εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες, η σίκαλη είναι ένα δημητριακό με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, φυτικά λίπη και σε φυτικές ίνες.

Βρόμη

Η βρόμη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, αλλά και σε βιταμίνες B1 και Β2 που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Φακές

Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε σίδηρο και ασβέστιο.

Μαυρομάτικα φασόλια

Σε σχέση με τα υπόλοιπα όσπρια, τα φασόλια είναι τα πλέον θρεπτικά, για αυτό και συγκρίνονται διατροφικά ακόμα και με το κρέας. Περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες Α και Β. Eίναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Είναι επίσης αρκετά πιο εύπεπτα και έχουν διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών απ’ ό,τι οι καρποί από τους οποίους προέρχονται, δηλαδή τα φασόλια.

Πώς θα τα φτιάξετε

* Είναι πιο εύκολο από ό,τι ακούγεται. Μπορείτε να καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι σχεδόν οποιονδήποτε καρπό ακολουθώντας τις εξής οδηγίες:

* Αγοράζετε τους σπόρους της προτίμησής σας. Μπορείτε να τους βρείτε σε καταστήματα με τρόφιμα υγιεινής διατροφής και σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

* Τους βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τους ξεβγάζετε σχολαστικά με νερό.

* Στη συνέχεια βάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.

* Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.

* Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.

* Οταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες, ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.

* Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Πώς θα τα συντηρήσετε

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σε άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει.

Πώς θα τα φάτε

Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά, αλλά και ελαφρά μαγειρεμένα. Προτιμάτε να τα βάζετε ωμά στη σαλάτα με ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να τα φτιάξετε στον ατμό, να τα βράσετε για πολύ λίγο (περίπου 4 λεπτά) ή να εμπλουτίσετε γευστικά τις σάλτσες σας προσθέτοντάς τα στην κατσαρόλα 5 λεπτά προτού την κατεβάσετε από τη φωτιά.

Συνοδεύουν ιδανικά κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. Ταιριάζουν και με το ρύζι, στο οποίο μπορείτε να τα προσθέσετε προς το τέλος του μαγειρέματος φτιάχνοντας ένα αλλιώτικο ριζότο.

Τα φύτρα είναι ζωντανή τροφή αφού ακόμα και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσσονται (με αργό ρυθμό) και η θρεπτική τους αξία συνεχίζει να αυξάνεται.