H κατηγορία που έχει κερδίσει τις καρδιές των υποψήφιων αγοραστών, με μερίδιο άνω του 35% παγκοσμίως – στην Ελλάδα ένας στους τρεις επιλέγει ένα SUV μοντέλο – ενισχύεται συνεχώς από μοντέλα που αξίζουν την προσοχή των νέων οδηγών, και όσων αναζητούν ένα τετράτροχο «πολυεργαλείο» με αυξημένες δυνατότητες κίνησης εντός αλλά και εκτός ασφάλτου.

Ανάμεσα στα μοντέλα που έχουν έρθει ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά έχουν κοινό παρονομαστή τις τεχνολογικές καινοτομίες, τα συστήματα υποβοήθησης και τα νέας γενιάς μοτέρ με οικονομικές επιδόσεις – είτε ντίζελ, είτε βενζίνης. Η συνταγή των SUV είναι αδιατάραχτη σχεδόν δύο δεκαετίες: Έχουν υπερυψωμένο αμάξωμα, ο οδηγός και οι επιβάτες περηφανεύονται για την καλύτερη περιμετρική ορατότητα, ενώ, τα περισσότερα δεν φοβούνται τις λάσπες.

Το μικρά SUV έχουν …ρέντα

Τα μικρά SUV έχουν την μερίδα του λέοντος, με πολλά καινούργια crossovers να κλέβουν την παράσταση το επόμενο διάστημα. Όπως το νέο Renault Captur, που ήδη κυκλοφορεί στην χώρα μας αλλά και το νέο Nissan Juke, που θέτει εκ νέου τους κανόνες του παιχνιδιού στην κατηγορία του. Στις μεγαλύτερες προτάσεις, η  Mercedes-Benz επεκτείνει την γκάμα των SUV της, με τη νέα GLB, η οποία τοποθετείται μεταξύ της GLA και της GLC.

Θα έχει μήκος 4,6 μέτρα, το εσωτερικό της θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και επτά επιβάτες (χάρη στην ύπαρξη τρίτης σειράς καθισμάτων), ενώ, ο χώρος των αποσκευών θα αγγίζει τα 560 λίτρα. Θα προσφέρεται με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Ο βασικός κινητήρας βενζίνης είναι 1.33 λτ. με ισχύ 163 ίππων (GLB 200) και ο επόμενος είναι 2.0 λίτρων με 224 ίππους (GLB 250 4MATIC). Στους ντίζελ υπάρχουν τα 2λιτρα μοτέρ των 150 ίππων (GLB 200 d) και 190 ίππων (GLB 220 d).

Νέο είναι και το Kia XCeed είναι ένα κόμπακτ CUV (crossover utility vehicle) με σπορ εμφάνιση και μήκος 4,39 μέτρα.  Έχει πολλά στοιχεία από το Ceed σε εξοπλισμό και σχεδίαση, ενώ, προσφέρεται με μοτέρ βενζίνης 1.0 TGDi 120 ίππων, 1.4 TGDi 140 ίππων και ντίζελ 1.6 Smartstream CRDi σε δύο εκδόσεις,  115 και 136 ίππων.  Το  Kia XCeed προσφέρεται ήδη στην ελληνική αγορά.  Νέο είναι και το Mazda CX30, με μήκος 4,3 μέτρων. Το νέο Mazda CX30 θα προσφέρεται με ευρεία γκάμα κινητήρων, 2 λίτρων, βενζίνης και 122 ίππους ενώ ο ντίζελ κινητήρας 1.8 λτ. SkyactivD αποδίδει 116 ίππους.

Σε λίγο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει και νέα γενιά της Mercedes-Benz GLA, ενώ από τον ίδιο γερμανικό όμιλο περιμένουμε την ανανεωμένη GLC με φρέσκια γκάμα κινητήρων και πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης. Στις αρχές του 2020 θα δούμε και το νέο Ford Kuga, η τρίτη γενιά του επιτυχημένη εμπορικά SUV με νέες τεχνολογίες και υβριδικό σύστημα κίνησης.   Στην ελληνική αγορά θα κυκλοφορήσουν σύντομα το νέο Νissan Juke, το καινούργιο Μazda CX-30 κ.α.