Τα απλά πιάτα είναι συνήθως τα πιο ενδεικτικά της καλής μαγειρικής. Τέτοιο είναι το χοιρινό τηγανιά, που μόνο τυχαία δεν θεωρείται ο απόλυτος μεζές των Χριστουγέννων, όταν προέρχεται από καλή πρώτη ύλη και το απολαμβάνουν άπαντες στο γιορτινό κι όχι μόνο τραπέζι, ως ορεκτικό αλλά κι ως κυρίως πιάτο.

Υλικά

1/12-2 κιλά χοιρινό από κιλότο ή πανσέτα με ίχνη από λιπάκι, κομμένα κιβάκια

λίγο λάδι ή βούτυρο

1 ποτήρι κρασιού λευκό

αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φρέσκια ρίγανη

1 μικρή κόκκινη πιπεριά καυτερή ή 3-4 σκελίδες σκόρδο

2 λεμόνια για τον χυμό τους και λίγο ξύσμα

Εκτέλεση

Αφού ξεπλύνουμε και στεγνώσουμε το κομμένο σε χοντρούς κύβους κρέας μας από κιλότο ή πανσέτα, με λίγο λιπάκι και ίσως κοκκαλάκι, το τοποθετούμε σε αντικολλητικό σκεύος με σκέπασμα και στο μάτι της κουζίνας μας να… ζεσταθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε ελάχιστο λαδάκι και βούτυρο στη μύτη ώστε να μην κολλήσει το κρέας μας στο σκεύος και να τσιγαριστεί. Μόλις πάρει ελαφρύ χρώμα προσθέτουμε ένα μικρό ποτήρι άσπρο κρασί και γυρίζουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε χοντρό αλάτι και τρίβουμε πιπέρι και προαιρετικά μια μικρή κόκκινη πιπεριά καυτερή ή σκόρδο. Ρίχνουμε δύο ποτήρια ζεστό νερό και ζωμό κότας ή λαχανικών και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει, όσο χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας, χωρίς να ξεσκεπάζουμε συνέχεια. Πρέπει να μείνει μόνο το λαδοβουτυράκι με τα λιωμένα λιπάκια και να έχει πάρει χρώμα το κρέας. Τότε στύβουμε δύο λεμόνια και ρίχνουμε και λίγο ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένη ρίγανη. Και αφήνουμε 10 λεπτά σε πιο δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι να τσιτσιριστεί… Συνοδέψτε με φρέσκο ψωμάκι και κρασάκι. Χρόνια πολλά!