Στις ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους τέσσερις μήνες προκειμένου να διασωθεί η ΔEΗ και να επανέλθει σε ένα υγιές επίπεδο κερδοφορίας, καθώς επίσης στις στρατηγικές προτεραιότητες και τις οικονομικές προοπτικές για το 2020 αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου business plan της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η ΔΕΗ επανέρχεται σε ένα υγιές επίπεδο κερδοφορίας και γίνεται βιώσιμη για να μπορεί να επενδύει, με EBITDA από 202 εκατ. το 2019, 650-700 το 2020 και με τα ΥΚΩ που είναι 200 εκατ. ευρώ στα 850 -900, ενώ τα έσοδα για το 2019 τα έσοδα της ΔΕΗ υπολογίζονται σε 4,8-4.95 δισ. ευρώ.

«Στρέφουμε την επιχείρηση προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό και σε αυτό το σχεδιασμό δεν μπορεί να υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι, Πρέπει να είναι ένα δίκαιος μετασχηματισμός και δίκαιος για όλους. Και η ΔΕΗ σε αυτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα πρωταγωνιστήσει», είπε ο κ. Στασσής.

Οι πυλώνες ανάπτυξης

Οι πυλώνες μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής:

-Εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.

-Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.

-Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει, όπως έχει γράψει το ΝΜ, την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

– 2020: Αμύνταιο 1-2

– 2021: Καρδιά 3-4

– 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4

– 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Όπως αναφέρει η Επιχείρηση, το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔEΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση και θα υποστηρίξει το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Δεδομένου ότι η ΔEΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

Οι προβλέψεις για τους εργαζόμενους

«Θα εξαντλήσουμε τα όρια των μετακινήσεων, θα εξαντλήσουμε τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και θα χρησιμοποιήσουμε την εθελούσια κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ», είπε ο κ. Στασσής. «Η ΔΕΗ φέτος θα κλείσει με 15.300 ως το 2024 θα πέσουν στους 11.500 υπαλλήλους» συμπλήρωσε.

Το ομόλογο

Για το ομόλογο, η διοίκηση είπε ότι είναι ένας στόχος, υπάρχουν και άλλοι όπως η τιτλοποίηση. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, δεν έχουμε τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, θα το εξετάσουμε το επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, «Σήμερα η ΔEΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η ΔEΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις.

Ατενίζουμε τώρα το μέλλον με αυτοπεποίθηση, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔEΗ σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εκτιμώμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας».