Την ερχόμενη Παρασκευή, 13 του μήνα, αναμένεται να «μπει» και επίσημα η σύντροφος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Περιστέρα Μπαζιάνα, στη μεγάλη πανεπιστημιακή οικογένεια της χώρας.

Αφού εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως συμβασιούχος καθηγήτρια (οι λεγόμενοι συμβασιούχοι «407» στα ΑΕΙ), αποφάσισε να καταθέσει την υποψηφιότητά της για θέση επίκουρης καθηγήτριας, δηλαδή μέλος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ενός από τα πρώτα ανώτατα ιδρύματα που προχώρησαν σε «πανεπιστημιοποιήσεις» τμημάτων ΤΕΙ και ενσωμάτωσαν το ανώτατο Τεχνολογικό Ιδρυμα της περιοχής, εγχείρημα που ολοκληρώθηκε σε… έξι μήνες, του έδωσε 17 νέα τμήματα, το «άπλωσε» σε πέντε πόλεις και το έκανε ένα από τα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, με οκτώ σχολές και συνολικά 37 τμήματα.

Μάλιστα, από τα «πανεπιστημιοποιημένα» αυτά ΤΕΙ πιθανώς θα προέλθουν και οι τέσσερις καθηγητές που θα «μεταφερθούν» στο Τμήμα Πληροφορικής, ώστε μαζί με τις τέσσερις νέες προκηρύξεις επίκουρων καθηγητών (μία εκ των οποίων αυτή για την οποία θέτει την υποψηφιότητά της η κυρία Μπαζιάνα) και τις τέσσερις προηγούμενες θέσεις μελών ΔΕΠ που εργάζονταν σε αυτό, να γίνει ένα νέο τμήμα αυτοδύναμο. Και αυτό γιατί έως σήμερα το Τμήμα Πληροφορικής δεν ήταν αυτόνομο, καθώς είχε μόνο τέσσερις διδάσκοντες-μέλη πανεπιστημιακής βαθμίδας.

Θα πρωτοστατήσει στο στήσιμο τμήματος από την αρχή

Ετσι, όπως φανερώνουν τα παραπάνω, η κυρία Μπαζιάνα, εφόσον εκλεγεί, θα πρωτοστατήσει στο στήσιμο ενός τμήματος από την αρχή! Σήμερα, πρόεδρος του τμήματος είναι φυσικός, προερχόμενος από το Παιδαγωγικό Τμήμα.

Οι πιθανότητες εκλογής είναι συντριπτικά υπέρ της κυρίας Μπαζιάνα, καθώς ήδη έχει κατατεθεί στο εκλεκτορικό σώμα η εισήγηση της τριμελούς επιτροπής που ανέλαβε να μελετήσει τις τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι ομόφωνα υπέρ της. Κάτι που φαίνεται βέβαια λογικό, καθώς η κυρία Μπαζιάνα μοιάζει όντως να είναι εκείνη με τα περισσότερα προσόντα. Οπως λένε καθηγητές ΑΕΙ που μίλησαν στα «ΝΕΑ», δεν ήταν πολλοί εκείνοι που αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη θέση αυτή…

Η θέση του νεοεκλεγέντος επίκουρου καθηγητή (με το δεδομένο του ότι η βαθμίδα του λέκτορα έχει καταργηθεί) είναι μη μόνιμη σε πρώτη φάση, αλλά οδηγεί σε μονιμοποίηση μετά την πάροδο τριετίας. Η μονιμοποίηση αυτή μπορεί να αποτραπεί μόνο με απόφαση του υπουργού Παιδείας, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη, οπότε τα νεοεκλεγέντα νεότερα μέλη της πανεπιστημιακής «οικογένειας» ξέρουν ότι την πρώτη περίοδο της εκλογής τους είναι υποχρεωμένα να δείξουν καλή συμπεριφορά: να εμφανίζονται σε όλα τα μαθήματά τους, να συμμετέχουν κανονικά στα πανεπιστημιακά τους καθήκοντα, στις γενικές συνελεύσεις του τμήματός τους κ.λπ.

Για να γίνει το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυτοδύναμο πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν μέλος ΔΕΠ στις βαθμίδες του καθηγητή ή του αναπληρωτή καθηγητή, κάτι που αναμένεται να προκύψει από τις «μετακινήσεις» που θα γίνουν σε αυτό, από τα δύο Γενικά τμήματά του στη Λάρισα και στον Βόλο.

Πότε θα εκλεγεί η θέση που διεκδικεί η Περιστέρα Μπαζιάνα

Το εκλεκτορικό τμήμα που θα κρίνει στις 13 του μήνα ποιος θα εκλεγεί τελικά στη θέση που διεκδικεί η κυρία Μπαζιάνα αποτελείται από 11 πανεπιστημιακούς που προέρχονται από όλη τη χώρα, ενώ στο επιστημονικό της αντικείμενο, δηλαδή την Πληροφορική, θεωρείται ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις της τριμελούς επιτροπής που ανέλαβε να μελετήσει τις υποψηφιότητες και να προτείνει μία εξ αυτών. Στην επιτροπή αυτή βέβαια συμμετέχει πανεπιστημιακός από το Πανεπιστήμιο Πειραιά που συμμετείχε προ τριετίας στην επιτροπή που έκρινε τις τηλεοπτικές άδειες επί υπουργίας του Νίκου Παππά, ένας καθηγητής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μία καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το βιογραφικό της

Η κυρία Μπαζιάνα είναι μηχανικός, καθηγήτρια Πληροφορικής. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2008 από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διορίστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια Πληροφορικής σε Γυμνάσιο, αποσπάστηκε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, στο οποίο δίδαξε. Δίδαξε ως συμβασιούχος ακόμη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίδαξε τηλεπικοινωνιακά συστήματα στο Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία.

Από την έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ