Η κλιματική αλλαγή βλάπτει την υγεία των ανθρώπων, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από θερμοπληξία, από ακραίες καιρικές συνθήκες και από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, μεταξύ των οποίων η ελονοσία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, την επομένη της έναρξης συνόδου κορυφής για το κλίμα στη Μαδρίτη, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να σώζονται ετησίως μόνο μέσω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η υγεία πληρώνει το τίμημα της κλιματικής κρίσης. Γιατί; Διότι οι πνεύμονές μας, ο εγκέφαλός μας, το καρδιαγγειακό μας σύστημα υποφέρει πάρα πολύ από τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, τα οποία συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα αίτια της ρύπανσης του αέρα» δήλωσε η Μαρία Νέιρα, η διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παρά ταύτα, λιγότερο από το 1% της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα διατίθεται στον τομέα της υγείας, υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «εντελώς εξωφρενικό».

Οι θερμοκρασίες παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν ραγδαία αυτόν τον αιώνα με «ευρείες και καταστροφικές» συνέπειες μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφτασαν την περσινή χρονιά οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ειδικοί για το κλίμα.

«Ο ΠΟΥ θεωρεί την κλιματική αλλαγή τη μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα» σημείωσε ο ειδικός του ΠΟΥ Ντιάρμιντ Κάμπελ-Λέντρουμ.

«Αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, θα συνεχίσουμε να υπονομεύουμε τα αποθέματά μας σε τρόφιμα, τα αποθέματά μας σε νερό και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε – όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλή υγεία των πληθυσμών μας» πρόσθεσε.

Οι ίδιες αιτίες προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, σημείωσε εξάλλου ο Κάμπελ-Λέντρουμ και πρόσθεσε: «Περίπου τα δύο τρίτα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων».

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους πεθαίνουν ετησίως από τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εκεί παίζεται το παιγνίδι» σημείωσε.

Ο ΠΟΥ πραγματοποίησε έρευνα για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στην οποία απάντησαν 101 χώρες – ωστόσο όχι αυτές που θεωρούνται πολύ σημαντικές για το θέμα αυτό, μεταξύ των οποίων η Ινδία και οι ΗΠΑ.

«Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών που απάντησαν εκτίμησαν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξιών, τραυματισμών και θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα και από ασθένειες που οφείλονται στα τρόφιμα, το νερό και αυτές που μεταφέρονται από φορείς, από τη χολέρα ως την ελονοσία» κατέληξε ο Κάμπελ-Λέντρουμ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)