Τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας η πατάτα, γίνεται πεντανόστιμη όπως και να την μαγειρέψουμε. Ακολουθούν τρεις συνταγές για πατάτες αντιναχτές, πουρέ με το πιρούνι και πατατοσαλάτα, που θα λατρέψετε και θα απολαύσουν άπαντες.

Πατάτες αντιναχτές

Μια ξεχωριστή συνταγή της κυπριακής κουζίνας οι πατάτες αντιναχτές μαγειρεύονται με την φλούδα, κόλιανδρο και κόκκινο κρασί.

Υλικά

1 κιλό μικρές πατάτες με φλούδα, καλά πλυμένες

1 ή 2 κουταλιές σπόρους κόλιανδρο, κοπανισμένους

1 κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις σπάμε με ένα βαρύ αντικείμενο (πχ. γουδοχέρι, πλάστη) ώστε να δημιουργηθούν ρωγμές στη σάρκα τους. Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι, προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις πατάτες για να τηγανιστούν. Τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 έως 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.  Στη συνέχεια αυξάνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για ακόμη 5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές. Έπειτα με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τις πατάτες από το σκεύος και πετάμε το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε ξανά τις πατάτες στην κατσαρόλα μαζί με τους σπόρους κόλιανδρου, το αλάτι, το πιπέρι και στο τέλος τις σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.  Σκεπάζουμε το σκεύος μας με το καπάκι και το κουνάμε έντονα για να ανακατευτούν όλα τα υλικά.  Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να κρατήσει περισσότερο από 1 λεπτό.  Στη συνέχεια τις αφήνουμε για λίγα λεπτά στη φωτιά για να απορροφήσουν το κρασί. Σερβίρονται ζεστές με ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και συνοδεύουν θαυμάσια τα κρεατικά μας.

Πιρουνάτος πουρές

Σπιτικός πιρουνάτος πουρές που λιώνει στο στόμα με πατάτα, ελαιόλαδο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Υλικά

600 γραμμάρια πατάτες

300 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες με τη φλούδα και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο κρύο νερό, έτσι ώστε να τις καλύπτει. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να βράσει. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις πατάτες για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και στραγγίζουμε τις πατάτες. Προσεκτικά, όσο είναι ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε μπολ. Περιχύνουμε τις πατάτες με το ελαιόλαδο, λίγο-λίγο για να ενσωματωθεί ενώ τις λιώνουμε με πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε αλάτι,  φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Σερβίρουμε όσο ο πιρουνάτος πουρές είναι ακόμα ζεστός.

Πατατοσαλάτα

Πεντανόστιμη πατατοσαλάτα με μαγιονέζα και μουστάρδα,  που είναι υπέροχη σκέτη, σε σάντουιτς ή σαν γαρνιτούρα.

Υλικά

1 1/2 κιλά πατάτες, μέτριες

2 κουταλιές σουπας μουστάρδα, απαλή

200 γραμμάρια μαγιονέζα

ξύσμα, από 2 λεμόνια

χυμό, από 1 λεμόνι

1 κουταλιά σούπας μέλι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί

50 γρ. κάππαρη

50 γρ. ελιές

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κλ. σέλερι

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα, καπνιστή

Εκτέλεση

Κρατάμε τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις πλένουμε πολύ καλά. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και τις βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 30-40 λεπτά. Μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι για να ελέγξουμε αν έχουν βράσει. Στη συνέχεια τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 10 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ξύσμα από τα λεμόνια, τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μόλις κρυώσουν οι πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε ακανόνιστα, σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, βάζουμε τις πατάτες στη μαρινάδα και προσθέτουμε την κάππαρη, τις ελιές κομμένες σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλερι, τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος. Σερβίρουμε με καπνιστή πάπρικα. Η πατατοσαλάτα μας διατηρείται στο ψυγείο, όπου όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο νόστιμη γίνεται.