Η Άγκυρα όχι μόνο επιμένει στην εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400  – άλλωστε χθες και σήμερα έγιναν οι πρώτες δοκιμές του επί τουρκικού εδάφους– αλλά με προκλητικό τρόπο ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία δεν εγγυήθηκε σε καμία χώρα ότι δεν θα αναπτύξει ή δεν θα χρησιμοποιήσει τη συστοιχία πυραύλων.

Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας (ΤRT) o υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υποστήριξε: «Δεν εγγυηθήκαμε σε κανέναν ότι δεν θα αναπτύξουμε ή ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400. Τους αγοράσαμε επειδή χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα». Και πρόσθεσε πως η Τουρκία προχώρησε στην αγορά του ρωσικού συστήματος «επειδή υπήρχε ανάγκη. Είναι δυνατόν να αγοράζεις αντιαεροπορικό σύστημα για να το κρατάς στο κουτί; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας το είπε ανοιχτά και με σαφή τρόπο και στις ΗΠΑ ότι δεν εγγυηθήκαμε κάτι τέτοιο. Δεν τίθεται θέμα να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο».

Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών ανέφερε πως αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα δοκιμές S-400 στην Άγκυρα.

Στις ίδιες δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους ο Τσαβούσογλου σημείωσε δε ότι η Τουρκία πρότεινε στις  ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια επιτροπή – με συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ –  που θα διερευνήσει τις ανησυχίες τεχνικής φύσεως.

Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση και το κυριότερο η χρήση ενός τέτοιου συστήματος έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του ελληνικού «Πενταγώνου». Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης είχε διατυπώσει και δημοσίως προ μηνών την ανησυχία του γι’ αυτή την εξέλιξη επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα έχει απίστευτες δυνατότητες. Όλος ο ελλαδικός χώρος, είχε υπογραμμίσει, θα είναι υπό τον έλεγχο των S-400…